bokrecensioner boktips

En mamma på villovägar i vårdapparatens labyrinter

Författare: Karin Malmström
Genre:
Ämnesord: hälsa
ISBN: 9789179699123


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Karin Malmström var 46 år då hennes liv förvandlades för alltid. När hon snubblade och föll från sin balkong 2004, fick hon hjärnskador som hon sedan dess har levt med. Skador som ingen kan se, men som varje dag påverkar hennes liv. Det här är Karins egen, djupt personliga berättelse om livet efter olyckan och om den hjälp och den förståelse hon så förtvivlat och i så många år sökte, men inte fick.

Utdrag ur boken:
Jag kunde inte hålla en tanke nog länge för att utföra den. Men det gick i vågor, ena stunden var jag hur klar som helst och tre minuter senare visste jag knappt vem jag var. Jag slöt ögonen och väntade bara på att någon skulle säga att allt bara var en otäck dröm.

När jag hör andra berätta om min tid på sjukhuset, inser jag hur dålig jag var. Korta stunder kom jag ihåg personer och händelser och talade ganska redigt, men ibland kunde jag inte tänka alls. Jag blev arg på mig själv när jag inte förstod vad människor menade eller sa.

I mitt omtöcknade och frustrerade tillstånd hade jag ingen som helst impulskontroll. Jag slogs och sparkade omkring mig. Jag larmade efter personal i tid och otid, för i min ångest hade jag fått för mig att mitt hjärta skulle sluta att slå.

Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En mamma på villovägar i vårdapparatens labyrinter :
2022-01-02 23:32
En mamma på villovägar i vårdapparatens labyrinter är en bok som jag köpte på Värmlands Bokfestival 2021 av författaren själv. Karin och jag gick på samma gymnasium, men sedan dess har vi inte träffats och jag hade ingen aning om att hon råkat ut för en svår olycka. (Jag var för övrigt förälskad i Karins tvillingsyster när gick på gymnasiet, men jag var så fruktansvärt blyg att jag aldrig vågade berätta det.)

Jag måste få säga att det här är en jättefin bok. Karin berättar, med enkla men vackra ord, om den stora omvälvning som olyckan innebar. Och det var inte bara hjärnskadan som skapade problem, utan även vårdapparatens okunskap. Hon blev utskriven när hon ansågs medicinskt färdigbehandlad och kom hem utan att erbjudas en personlig assistent trots att hon nu var oförmögen att klara av många saker som för oss andra är självklara. Inte heller var hon förberedd på att hennes 12-åriga dotter inte längre bodde kvar. Flickan hade fått flytta till sin pappa. Egentligen inte så konstigt, men för Karin blev det en chock.

Karin Malmström berättar öppet och utlämnande om sorgen över vad hon har förlorat, men också om glädjeämnena. Två av barnen har fått skriva varsitt kapitel om hur de upplevde det som hände, vilket ytterligare understryker vilken äkta berättelse detta är.

Boken har ett tilltal som griper tag i mig och kramar om mitt hjärta. Detta är en bok som många borde läsa. Det är en berättelse från ett verkligt patientperspektiv.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till En mamma på villovägar i vårdapparatens labyrinter
Liknande böcker:
Islossning
 A. Dahl
Friheten
 A. Dahl
Pissråtta
 D. Renklint
Mittvatten
 A. Dahl
Rent åt helvete
 E. Torp
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Hellre vara djävulen
 I. Rankin
Fasader
 V. Höglund