bokrecensioner boktips

Jaga i par

Författare: Margit von Willebrand-Hollmerus
Genre: Thriller
Utgivningsår: 1951


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Psykologisk thriller om en ung änka och hennes kamp för sitt och sina barns liv och oberoende gentemot sin avlidne makes släktingar. Kuslig och spännande skräckstämning. Trovärdig skildring av barns känslor och deras utsatthet.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Jaga i par :
2021-11-08 05:31
Jag vet inte hur det är med er andra, men ibland kan jag gå runt och titta på gamla bokryggar och fråga mig själv hur dessa har kommit i min ägo. Oftast inser jag att de kommer från alla de oändliga gamla bokklubbar jag varit med i genom åren. Jag minns hur jag vid ett flertal tillfällen på grund av slarv från min sida- fick månadens bok trots att jag inte ville ha den.
Men med den här gamla boken vet jag inte. Kommer den från någon av alla de billighetslådor från diverse bokantikvariat eller från någon loppmarknad? Jag drar mig även till minnes någon svenskspråkig bokaffär i Helsingfors jag besökte på 70/80-talet.
Min första tanke när jag läser den här boken är att det måste vara ett tryckfel. Handlingen utspelar sig någon gång runt 1950, men språket, alla de sexuella undertonerna, den psykologiska faktorn och allt tal om den fria barnuppfostran får mig genast att gissa på mitten av 1970-talet. Men sättningen och bokens omslag visar mycket riktigt på att den är från mitt födelseår 1951. Även om det inte alls känns så.
Skriven av den finlandssvenska författaren, Margit von Willebrand-Hollmerus (1894-1982). En sökning visar att hon skrev en lång rad böcker men jag kan ärligt säga att jag aldrig förut ens hört talas om henne. Kanske att hon var ett större namn i Finland?
Rut är lärarinna i en för den tiden ovanligt liberal skola någonstans i Helsingfors. Hon är änka och har två små söner. Efterkrigstidens Finland bjuder på mycken fattigdom och hon har svårt att få det att gå ihop. De ekonomiska bekymren är dock långt ifrån de största av hennes problem.
Hon terroriseras nästintill dagligen av sin svåger och svägerska, Henning och Sigrid. Sigrid är en aggressiv hysteriska tillika skvallerkärring som aldrig lämnar Rut ifred med sitt pladder. Och Henning visar tydliga tecken på en personlighetsklyvning. Mycket snart känner Rut av faran som hotar henne och hennes två små pojkar. Hur dog egentligen hennes man, Göran? Var trafikolyckan en olycka, eller var det någon som med flit körde på honom? En dag gör Agneta åter entré i Ruts liv. Hon har inte sett väninnan sedan före krigsåren. Agneta visar upp en kylig fasad och låter meddela Rut att hon varit Görans älskarinna och hon beskyller Rut för att ha mördat Göran. Kan det vara så att Rut förträngt sin skuld i makens död? Eller är det någon av makens släktingar som ligger bakom dödsfallet? Den maniska, Henning? Den hysteriska, Sigrid? Eller kan Ruts svärmor ha något med dödsfallet att göra? Kvinnan som suttit inspärrad på ett mentalsjukhus sedan en tid tillbaka. Rut bestämmer sig för att fly Helsingfors med sina pojkar till barndomsstaden. Men hinner hon eller kommer även hon att falla offer och lämna pojkarna helt föräldralösa?
En riktigt bra och spännande psykologisk roman om en kvinnas utsatthet, desperation och längtan. Mycket bra språk och förvånansvärt modern. Jag läser mer än gärna fler böcker av författaren med det tjusiga namnet!
Så är jag ju också mycket svag för de här gamla okända böckerna av för mig lika okända författare. Särskilt när de bjuder på trivsamma läsupplevelser som den här!
Slutbetyg, en 4:a!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Jaga i par
Liknande böcker:
Förvillande lik
 K. Genberg
Överlevaren
 B. Clift
Överlevaren
 B. Clift
Överlevaren
 B. Clift
Flickan med rosorna
 H. Busch
Mörkermännen
 J. Jensen
Brudtärnan
 R. Rendell
Möte i Verona
 M. Taylor