bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Michelangelo och påven..
Liknande böcker:
Smittans tid : en förf..
 P. Giordano
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Pratbubblan!
 S. Hegerfors
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerBrunelleschis kupol : historien om den mäktiga ka

 
Författare: Ross King
Genre: Fakta
Ämnesord: religion, historia, kultur, vetenskap
ISBN: 9789189442603
 
Spänning:  2
Lärorik:  7
Sorglig:  1

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Efter mer än 500 år är katedralen Santa Maria del Fiore i Florens fortfarande en unik sevärdhet. När byggnadsarbetet påbörjades ansågs katedralen omöjlig att slutföra på grund av kupolens enorma storlek. Det blev renässansens största arkitektoniska utmaning, och när den färdigställdes 1436 hyllades domen som ett av världens stora underverk. Än i våra dagar är katedralen Santa Maria del Fiore den största murade katedral som någonsin uppförts.

Brunelleschis kupol berättar den märkliga historien om byggandet av kupolen, från idéskiss till invigning. I berättelsens centrum står arkitekten, den genialiske men nyckfulle Filippo Brunelleschi. Hans liv var ett drama, fyllt av ambition, rivalitet, avundsjuka och intriger. I bakgrunden skymtar dåtidens sjukdomar, krig och politiska fejder och dekoren utgörs av renässansens Florens, en glansfull period med katedralen som den mest fängslande symbolen.


Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Brunelleschis kupol : historien om den mäktiga ka :


axel-nelson 2004-12-29 16:37
Ross King: Brunelleschis kupol: historien om den mäktiga katedralen i Florens

Att bygga en katedral är ett arbete som tar flera generationer. Men nu stod äntligen väggarna till Santa Maria del Fiore klara i Florens. Nu återstod det allra svåraste: Kupolen. Kupolen skulle bli den största som någonsin byggts. Genom sina utåtriktade krafter tenderar en kupol, liksom ett valv, att välta de väggar den vilar på. Och det är bara ett av problemen med att bygga en kupol! Guldsmeden Brunelleschi har ända sedan barndomen väntat på det här ögonblicket: Att få bygga katedralens kupol. En tävling om vem som kommer på det bästa sättet att bygga kupolen på utlyses. Med hjälp av några medarbetare kommer Brunelleschi på en metod, som dessutom inte kräver några byggnadsställningar, vilket är precis så märkligt som det låter. En stor modell visar hur det ska gå till. Efter ytterligare lite trixande och intriger får han uppdraget. För att transportera de väldiga marmorblocken från marmorbrottet uppfinner han en jättelik amfibiebåt, som visar sig vara lika sjösäker som Vasa. Det är bara ett av många problem. Han uppfinner lyftkranar som ska lyfta upp blocken. Det märkliga med renässansens konstnärer är att dom alla är amatörer: Brunehelleschi är guldsmed, men blir känd som byggmästare, arkitekt, ingenjör och uppfinnare. Lionardo da Vinci är målare, men betraktar sig själv som i lika stor utsträckning: Ingenjör, uppfinnare, festfixare, musikant... Michelangelo var sin tids störste skulptör, en av sin tids största arkitekter och en framstående poet, men blev ironiskt nog mest känd för att ha målat Sixtinska kapellet. Exemplen kan mångfaldigas.
Boken ger en mycket bra bild av 1400-talets Italien och i synnerhet Florens.
Ett par skönhetsfläckar dock: Bildtexterna till bilderna av de sinnrika kranarna har hamnat på fel ställen. Vidare hade några bra skisser av själva byggandet, gjort de tekniska delarna av texten mer begriplig.
Jag har bara sett den vackra katedralen på bild. Men den vita katedralen med dess röda kupol ger ett så fulländat intryck att jag får god lust att åka till Florens - jag som ytterst sällan reser längre bort än till Köpenhamn.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Brunelleschis kupol : historien om den mäktiga ka


  Köp boken som film på cdon: