bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
De tre från Haparanda
Liknande böcker:
Smittans tid : en förf..
 P. Giordano
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Historiens största spi..
 G. Wall
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Pratbubblan!
 S. Hegerfors
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDen okände soldaten

 
Författare: Jan Olof Olsson
Genre: Fakta
Ämnesord: krig, politik, historia, kultur
Utgivningsår: 1965
 
Spänning:  2
Lärorik:  8
Sorglig:  2

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medelbetyg: 5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Den okände soldaten :


axel-nelson 2004-12-29 13:11
Jan Olof Olsson (JOLO) 1920-1974:
Den okände soldaten 1914-1918

Jag vill först nämna en del författaren INTE skriver så mycket om i denna bok om första världskriget:
Flygets snabba utveckling, från föga mer än motoriserade drakar till de stora bombplanen som under krigets sista år bidrog till att avgöra kriget till de allierades fördel.
Inom spaningsflyget fanns flera av krigets populäraste hjältar "Red Baron" von Richthofen med sin eskader av signalröda fokker-plan, fransmannen Roland Garros som idag bara är känd som tennisstadium (fastän han aldrig spelade tennis!), för att nämna ett par exempel.
Det oinskränkta ubåtskriget där tyska ubåtar sänkte även rent civila fartyg. De tyska soldaternas mord och terror på civila i Belgien. Och den okände soldaten förblir ganska okänd.

Serbien tillhörde det Österrike-Ungerska imperiet och det var en kula från en ung serbisk nationalist startade Första världskriget. Det var ett krig som generalerna hade sett fram emot, dom hade suttit i decennier och planerat i detalj för hur trupperna skulle transporteras till fronten och hur de senare skulle fortsätta in i fiendeland. Ett krig som snabbt skulle vinnas, trodde de alla. Det skulle bli som på de tjusiga bataljmålningarna, pampigt, glatt och heroiskt! Unga brittiska gruvarbetare och studenter tågade glatt mot fronten, liksom de andra inblandade ländernas ungdomar. Men kriget fastnade. Genom en stor del av västra Europa sträckte sig ett komplicerat mönster av grävda diken. Det var här i skyttegravarna som kriget fastnade. Artilleriet slet upp hål som fick grundvattnet att stiga i skyttegravarna och i det av lik och taggtråd täckta ingenmansland. Detta helvete av gyttja och exploderande granater och meningslösa slag där tiotusentals liv offrades för några meter vunnen jord, har skildrats i alla böcker om Det stora kriget. Det andra världskriget var för britterna det krig då de slogs för sin frihet, men första världskriget var det krig som skördade flest brittiska liv. Det var det kriget som födde nazismen och Ryska Revolutionen. En hel generation hade utplånats.

Jolos bok skildrar den svenska tyskvänliga högern med Sven Hedin och kung Gustav V, intrigernas mästare Lenin. Den galna poeten Apollinaire som älskade krigets vansinne och den brittiske överbefälhavaren Douglas Haig som i sin dagbok skrev: "Totala förlustsiffrorna för idag och igår ska enligt rapporterna vara 40000 (fyrtio tusen). Jag tycker inte det verkar farligt..." Första världskrigets strateger tänkte enkelt: Det är bra att vi förlorar många män, för det innebär att fienden också förlorar många män. Den med tiden allt galnare Ludendorff och intrigerna i det tyska högkvarteretskildras levande.
Bokens titel, Den okände soldaten, är missvisande. Boken handlar mest om politikerna, officerarna och kulturpersonligheterna. Vi lär känna hela det komplicerade spelet som ledde till kriget, hur politiker och generaler tänkte och president Roosevelts försök att skapa fred. Den okände soldaten förblir tyvärr ganska okänd även i denna bok. Men Jolo skriver så bra och medryckande.
Lika bra är hans bok "1914" som på ett liknande sätt skildrar samma länder, fast under tiden fram till krigsutbrottet. Lite grand i stil med Tuchmans Det stolta tornet.
Jolo var med rätta känd för sin förmåga att kunna skildra en trist väntsal på en öde svensk järnvägsstation, lika väl som han kunde göra stora historiska svep. Folkkär blev Jolo genom teveserien Någonstans i Sverige med Janne "Loffe" Carlsson. Liksom sin journalistkollega Knut Ståhlberg, hade Jolo en förmåga att INTE skriva som en journalist, utam som en essäist. Han hade en fast kåserispalt i Dagens Nyheter. Många av hans kåserier gavs ut i bokform. En sökning på http://websok.libris.kb.se/websearch/form?type=simple ger mängder av träffar. Men det blir på antikvariat och bibliotek som man får söka hans många böcker.
Om decennierna före första världskriget har journalisten Barbara Tuchman skrivit en bra bok: Proud Tower (i svensk översättning: Det stolta tornet).
Och: Ja, författarinnan Vibeke Olsson är Jolos dotter.
Betyg 5

urok2 2009-07-23 13:07
Jag kan inte annat än hålla med föregående recensent. Den okände soldaten är en fanatastiskt medryckande bok om det första världskriget, dess huvudpersoner och alla dess konstiga turer. Jolo är en av de främsta stilister vi haft, och det är påfallande hur tidlöst språket är. Och att boken är lika underhållande nu som när jag läste den första gången för femton år sedan är ett gott betyg.

Kort sagt: Mycket rekommenderad läsning.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Den okände soldaten


  Köp boken som film på cdon: