bokrecensioner boktips

Trettio dagars mörker

Författare: Jenny Lund Madsen
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, spänning
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789180230902


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den snobbiga, ensamstående, alkoholiserade och dessutom skrivblockerade författaren Hannah får genom en ödets nyck utmaningen att skriva en kriminalroman på trettio dagar. Hon reser hals över huvud till Island för inspiration och tar logi hos den gästfria Ella i den fridfulla lilla orten Húsafjörður. Men under den lugna ytan är starka strömmar i rörelse. Några dagar efter Hannahs ankomst fiskas Ellas systerson Thor livlös upp ur havet. Thor var, som alla andra på orten, son till en fiskare, men han led av stark vattenskräck och alla visste att han alltid undvek havet. Så hur kunde han ha drunknat? Var det verkligen en olycka?

Utdrag ur boken:
Bagagebandet drar efter andan och sätter i gång med ett mekaniskt ljud som utlovar en snar återförening mellan väskor och väntande ägare. Folk trängs framför dess mun, som spottar ur sig väskor i en ojämn ström. Hannah väntar i ensamt majestät längre bort från epicentrum - varför har folk inte förstått att bandet för med sig väskan hela vägen runt, och att det därför kan vara en fördel att ställa sig längs hela bandet? Det är ju för helvete det som det är gjort för. Med armarna i kors ser hon på sina medpassagerare; vad ska de göra nu, vad är de rädda för? Att någon sticker i väg med just deras väska full av smutsiga kläder?

De har rest genom morgonen tillsammans - flugit med mörkret en timme tillbaka i tiden. På ett sätt en nästan poetisk upplevelse av gemenskap, ett av de sällsynta tillfällen när Hannah känner sig som en del av en grupp: Vi flyger långt ovanför jorden och om vi ramlar ner så dör vi tillsammans. Hannah tycker att tanken på en gemensam död är försonande. Men nu står de här, hennes medpassagerare, vid liv och i säkerhet, och slåss som hyenor om ett dött djur. Känslan av gemenskap förstörs av bagagestriden.

Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Trettio dagars mörker :
2021-07-25 14:19
Trettio dagars mörker av Jenny Lund Madsen fick Harald Morgensen-priset som årets bästa danska kriminalroman, så mina förväntningar var höga. Roligt att författaren valt att placera handlingen på Island, och den lilla byn Húsafjörður, som jag tror är en fiktiv ort.

Idén till handling är inte heller så dum. En författare måste skriva en deckare i rekordfart och samtidigt sker det mord i byn, som hon givetvis vill använda som grund för sin egen bok.

Dessutom är Hannah ganska roligt beskriven. Hon strular omkring i den lilla byn och försöker lösa mordet, vilket inte helt uppskattas av ortens enda polis. Men hon är faktiskt stundtals bättre på att finna ledtrådar än vad han är.

På slutet blir det spännande, när upplösningen närmar sig, men det är nu som jag blir besviken. Jag känner att det mynnar ut i en ganska långsökt förklaring till allt det som hade hänt. Visst, det var ett överraskande slut vilket är bra när det gäller kriminalromaner. Man ska inte kunna räkna ut vem eller vilka som är skyldiga. Men jag tyckte att det var lite knasigt, och det drar ner betyget. Kanske beror det på mina mycket höga förväntningar att jag blev lite besviken. Hade romanen inte varit hyllad och prisbelönad, så hade jag måhända tyckt bättre om den upplösning författaren presenterar.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Trettio dagars mörker
Liknande böcker:
En bondes död
 N. Naseh
Islossning
 A. Dahl
Mörk flod
 D. Meyer
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly