bokrecensioner boktips

Man kan inte vara neutral på ett tåg i rörelse

Originaltitel: You Can't Be Neutral on a Moving Train
Författare: Howard Zinn
Genre: Biografi
Ämnesord: politik, historia
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789185703579


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Man kan inte vara neutral på ett tåg i rörelse. Det rådet gav Howard Zinn alltid sina elever - den som inte engagerar sig ger sitt stöd åt den färdriktning samhället har.

Howard Zinn (1922-2010) - amerikansk historiker, lärare och författare till storsäljaren Det amerikanska folkets historia - hade förmånen att inifrån få uppleva framväxten av två av 1900-talets mest betydelsefulla massrörelser i USA, medborgarrättsrörelsen och Vietnamrörelsen. Det gav honom en smittande optimistisk syn på möjligheterna till radikal politisk förändring. Även dessa gigantiska rörelser, påminner oss Zinn, startade med en handfull individers till synes meningslösa aktioner.

I sina memoarer Man kan inte vara neutral på ett tåg i rörelse berättar Howard Zinn om dessa historiska händelser som kom att förändra ett helt samhällsklimat. Hans perspektiv skiljer sig från det som vanligen präglar historieskrivningen om det radikala sextio- och sjuttiotalet. Den berättelse som hos Zinn står i centrum är en som vi idag har glömt: hur den folkliga mobiliseringens makt kan övervinna nästan vilket motstånd som helst.

"Jag fick just veta att min vän Howard dött idag. Tidigare på morgonen hade jag intervjuats av Boston Phoenix med anledning av en kommande dokumentärfilm om mig där Zinn är flitigt förekommande. Intervjuaren frågade mig vilka mina egna hjältar var och jag tvekade inte att säga: först och främst Howard Zinn."

"För bara några veckor sedan, efter att ha sett filmen den 7 december, vaknade jag på morgonen efteråt och tänkte att jag aldrig har berättat för honom hur mycket han betytt för mig. För en gång skull reagerade jag på den tanken på ett relevant sätt. Jag sände honom ett e-mail i vilket jag bland annat skrev, vad jag ofta berättat för andra om honom: Att han enligt mig var den finaste människan jag träffat. Det bästa exemplet på vad en människa kan vara och kan göra med sitt liv." Daniel Ellsberg, den 27 januari 2010


Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Man kan inte vara neutral på ett tåg i rörelse :
2021-06-27 23:05
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Man kan inte vara neutral på ett tåg i rörelse
Liknande böcker:
Julius Caeesar
 D. Harrison
Svenskar i strid mot H..
 L. Gyllenhaal
Erik av Pommern Norden..
 H. Lindqvist
Modet att köra : En sa..
 M. Al-Sharif
Kodnamn Onkel : den kv..
 E. Schwarze
Heliga Birgitta
 D. Harrison
Året med 13 månader
 Å. Linderholm
Clas Rålamb: maktspela..
 S. Westerberg
Maktlös
 M. Sahlin
Samma Författare: