bokrecensioner boktips

Ryska dockor

Författare: Martha Hall Kelly
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, politik, historia, kärlek
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789189087934


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Första världskriget tvingar Eliza och Sofija att leva åtskilda på var sin sida Atlanten, men de nära vännerna skriver till varandra varje dag. Medan Sofija gömmer sig i familjens sommarpalats för att undkomma upprorsmakarna som vill störta den ryska aristokratin, kämpar Eliza för de nödställda flyktingar som lyckats ta sig till New York. Men den ryska landsbygden är inte den trygga plats som Sofijas familj hade hoppats på. Dessutom visar det sig att barnflickan Varinka är i klorna på en av de mest hänsynslösa bolsjevikerna. När breven slutar komma från Sofija tar Eliza saken i egna händer, samtidigt som Sofija inte skyr några medel för att rädda sina älskade.

Utdrag ur boken:
Det var en helt vanlig vårfest, som alla andra i Southampton. Som vanligt spelade vi krocket och badminton och roade oss på varandras bekostnad. Festen ägde rum hemma hos min mor på Gin Lane, en rymlig, vit fjällpanelsvilla omgiven av en gulbrun gräsmatta som böljade ut i havet. Drottning Annas stuga, som av de flesta kallades Mitchells villa efter fars släkt, stod på rad tillsammans med sina systrar längs Long Islands trädlösa South Fork i delstaten New York, likt passagerare som blickade ut mot havet från båtdäck.

Om jag hade varit mer uppmärksam den dagen, när jag betraktade de unga männen som stod och skrattade över krocketbågarna, hade jag kanske kunnat förutse vilka av dem som snart skulle ligga döda i Argonnernas skogar, eller vilka av kvinnorna som skulle byta sina elfenbensvita sidenklänningar mot svart sorgflor. Jag skulle inte ha pekat på mig själv.

Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ryska dockor :
2021-04-28 13:18
Ryska dockor av Martha Hall Kelly är en fristående uppföljare till Skönhetens väg. Det som är lite speciellt är att uppföljaren utspelar sig tidigare än den första boken. I Skönhetens väg får vi bland annat följa Caroline Ferriday, som ägnade en stor del av sitt liv åt att först hjälpa föräldralösa barn i Frankrike, och efter kriget hjälpa "kaninerna" från koncentrationslägret Ravensbrück, det enda lägret som bara hade kvinnliga fångar.

I den här boken är Caroline ett barn och istället är hennes mor, Eliza Woolsey Mitchell en av huvudpersonerna. Vi följer tre kvinnor, Eliza, hennes ryska väninna Sofija och den fattiga flickan Varinka. Sofija och hennes familj tillhör offren under den ryska revolutionen. Hon lyckas rymma, men familjen mördas brutalt. De var släkt med det ryska kejsarhuset, vilket inte var hälsosamt vid den här tiden. Samtidigt har hennes son kidnappats och Sofija gör allt för att hitta honom.

Boken är gjord så att de tre kvinnorna turas om att berätta historien. Det är alltid ett intressant berättargrepp. Flera berättarröster åtskilda från varandra, men givetvis knyts berättelserna ihop mot slutet.

Ryska dockor är på många sätt en utmärkt roman som levandegör en del av historien genom att utgå från enskilda personers öden. En riktigt bra och gripande berättelse.

På minussidan kan läggas att vissa saker är svåra att tro på. Den ryska kejsarfamiljen sitter i husarrest i palatset i Sankt Petersburg. Ändå lyckas Sofija hitta en väg in till kejsarinnan och storfurstinnorna som vakterna tydligen inte känner till. Och när flera av personerna befinner sig i Paris för att leta efter vissa personer som de inte har en aning om var de befinner sig, så stöter de ihop med varandra på gatan. Men Paris var en stor stad även under första världskriget och det måste vara en omöjlig uppgift att på måfå söka en person och finna honom eller henne.

Men om man struntar i dessa delar som författaren försökt göra sannolika för att kunna föra historien framåt, så är det fortfarande en mycket bra roman.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ryska dockor
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow