bokrecensioner boktips

Bibliotekarien i Auschwitz

Författare: Antonio Iturbe
Genre: Historisk roman
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789177957805


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

"Det var inget stort bibliotek. Det bestod av åtta böcker, varav några var i mycket dåligt skick. Men de var böcker. På denna mörka plats var de en påminnelse om ljusare tider, godare tider, en tid då orden ljöd högre än kulsprutorna."

Fjortonåriga Dita fängslas ihop med sina föräldrar i Terezinghettot i Prag och förs till Auschwitz-Birkenau av nazisterna. I det helvetiska lägret blir hon tillfrågad om hon kan vara den hemliga bibliotekarien för åtta dyrbara böcker som smugglats förbi vakterna och se till att de hålls gömda för nazisterna. Hon går med på det. Men böcker är extremt farliga. De får människor att tänka. Och de kan inte vara farligare än i Block 31 i Auschwitz, där barnen samlas. Minsta överträdelse kan leda till avrättning. Även för de yngsta.

Utdrag ur boken:
Lichtenstern äger det enda armbandsuret i hela lägret, och när förmiddagen är slut klingar han i en klocka tillverkad av en extra tunn metallskål som vibrerar ljudligt och meddelar att lektionerna är slut. Det är dags för soppmålet. Trots ivern att få dämpa den ständiga hungern måste barnen först ställa upp sig på ett rakt led och tåga till latrinerna för att tvätta sig i de stora metallhoarna som fungerar som tvättställ.

Dita går bort till hörnet där professor Morgenstern sitter för att hämta boken av H. G. Wells som han använt för att berätta för sina elever om romerska rikets fall. Professorn påminner om en väderbiten jultomte, med det yviga vita håret, långa grå skägget och ögonbrynen som liknar vit taggtråd. Hans trådslitna kavaj har börjat gå upp i sömmarna vid axlarna och saknar knappar. Ändå bär han den med stolt hållning och majestätisk värdighet, och med sina gammaldags artiga manér, som är en smula överdrivna, tilltalar han även de minsta barnen med "herr" och "fröken".

Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Bibliotekarien i Auschwitz :
2021-04-01 22:40
Bibliotekarien i Auschwitz är ännu en bok om det fruktansvärda som hände för 80 år sedan. Händelser som fått ett eget ord - Förintelsen. Men bara för att ämnet har behandlats i tidigare böcker så är detta inte någon onödig bok. Den bygger på den sanna historien om överlevaren Dita Kraus. Författaren har träffat denna kvinna, han har läst hennes makes bok (han var också i Auschwitz och de gifte sig ett antal år efter befrielsen) och han har besökt Auschwitz och andra platser som beskrivs i boken.

Att Dita överlevde får ses som något av ett mirakel. Nazisterna genomförde massutrotningen på ett metodiskt sätt. I Auschwitz fanns den beryktade läkaren Josef Mengele, som använde judar för att kunna göra märkliga och vedervärdiga experiment. Miljoner judar mördades. Ändå fanns det människor som fick uppleva krigsslutet och Dita var en av dem.

Idag är hon 91 år och bor sedan länge i Israel. Snart är överlevarna borta. Samtidigt kan vi märka att de som förnekar Förintelsen ökar i antal. Därför är böcker som denna så viktiga. "Om detta må ni berätta."

Bibliotekarien i Auschwitz är en gripande skildring av en monstruös tid. En mycket välskriven bok som jag hoppas att alla vill läsa.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Bibliotekarien i Auschwitz
Liknande böcker:
Barn av ensamheten
 M. Sandemo
Fiskarens barn
 V. Österman
Hem till Niemis
 A. von Sydow
Hjärtslagen
 E. Dahlbeck
Förrädaren
 S. Scarrow
Vargens krig
 B. Cornwell
Er tredje man
 D. Rudberg
Blodgärning
 T. Svensson
Ryska dockor
 M. Hall Kelly