bokrecensioner boktips

Himlen ska gråta blod

Författare: Sigbjørn Mostue
Genre: Thriller
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789178937967


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den cancersjuke före detta elitsoldaten Even Stubberud ger sig ut på det som är tänkt att vara hans sista uppdrag: Ett förhållandevis rutinmässigt eskorterande av en terrorist till Somalia. Men flyget från Oslo blir kapat och terroristen fritagen. Kaos uppstår på planet. Och den enda som skulle kunna rädda de 245 passagerarna är en obeväpnad, sjuk man utan flygerfarenhet.

Utdrag ur boken:
Dagens ungdomar klarar knappt en timme utan tillgång till nätet och vår tids bedövande underhållningskakafoni. Hellre än att upptäcka världen runt omkring sig, eller varandra för den delen, sitter de med näsan i en skärm och tror att livet och verkligheten utspelar sig inne i en digital platta som är några kvadratcentimeter stor. De är rena inkarnationen av Platons grottliknelse: fastkedjade fångar längst in i grottan, trollbundna av bilderna som flimrar framför dem. Hur de över huvud taget ska klara av att föra mänskligheten vidare är för mig en stor gåta. Men de använder tydligen nätet till det också.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Himlen ska gråta blod :
2021-02-04 14:24
Himlen ska gråta blod av Sigbjørn Mostue har jag fått som recensionsex av Modernista. Det var riktigt roligt att för första gången få läsa en norsk spänningsroman. Jag läser alldeles för lite böcker från våra grannländer.

I boken följer vi givetvis händelserna ombord på planet, men även den norska statsledningens och underrättelsetjänstens reaktioner på kapningen. Jag funderar lite på om det verkligen stämmer att det finns delar av den norska underrättelsetjänsten ägnar sig åt att döda människor för att skydda landet, men varför inte? En motsvarighet till Carl Hamilton kanske...

Det är verkligen en spännande roman. De stundtals gigantiska problem som uppstår i arbetet med att undsätta planet därför att flera av länderna vägrar att låta planet landa låter inte otroligt alls. Inte heller att ministrarna är oförmögna att komma på lösningar. Politiker kan vara bra på mycket, men inte alltid på att lösa oförutsedda problem. I boken är det istället militärer och underrättelseofficerare som försöker dra i rätt trådar. Och tiden håller på att rinna ut.

En av bra sakerna med romanen är att flera av personerna på planet lyfts fram så att vi åtminstone kan lära känna dem lite, även om det mesta ljuset är riktat mot Even Stubberud. Möjligen hade det varit en fördel om några personporträtt hade varit lite djupare.

Sammanfattningsvis en mycket bra spänningsroman och det är inte att undra på att den var med bland de nominerade böckerna till Rivertonpriset för bästa kriminalroman.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Himlen ska gråta blod
Liknande böcker:
Gråt ej mer min älskling
 M. Higgins Clark
Black Ice
 B. Fritzpatrick
Landsförrädaren
 D. Baldacci
Murgrönan
 M. Stewart
Sista planet till Norge
 Å. Cederberg
Sandfågeln
 S. Nygren
Mörkt begär
 N. Condé
Djävulens verk
 M. Yorke
Den som fruktar snön
 H. Palladino