bokrecensioner boktips

Alma - En kvinnohistoria

Författare: Eva Martinsson
Genre: Historisk roman
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789189205116


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

ALMA - en kvinnohistoria är en historisk roman som spänner över de första sju decennierna på 1900-talet. Berättelsen börjar i ett fattigsverige med avgrundsdjupa skillnader mellan fattig och rik, och skildrar, genom några kvinnoöden, det långsamt framväxande välståndet. I centrum står Alma, som föds i ett fattigt hem i Dalsland. Redan som barn får hon lära sig att arbeta hårt för sitt levebröd, och vi får följa hennes strävsamma kamp för en bättre tillvaro, genom två världskrig, hungersnöd och pandemi, men också hennes glädjeämnen, sitt möte med kärleken och egna familjebildning.

Utdrag ur boken:
Snart kom de till en bro över en stor älv.

- Detta är Göta älv och om du tittar ditåt, sa Bertil och pekade, ser du alla skeppsvarven och hamnen i Göteborg. Dit kommer det båtar från hela världen. Lina har berättat för mig att din far lämnade Sverige två gånger för att åka till Amerika och tjäna pengar. Då åkte han från den kajen som du ser där nära bron, sa Bertil.

Alma såg med stora ögon på den myllrande hamnen full av båtar, människor och små lastbilar, men hon hade blivit allvarlig, när Bertil nämnt hennes far. Honom ville hon inte tänka på och heller inte prata om med någon, så hon satt tyst och nickade.

- Hisingen är vi på nu, sa Bertil när de kört över bron, och det är knappt en timme kvar till gården i Syrhåla.

Medelbetyg: 2 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Alma - En kvinnohistoria :
2021-01-22 13:40
Författaren har valt ett intressant ämne. Vi följer utvecklingen i Sverige i något som kan kallas en släktkrönika. Fyra generationer följer vi, och det är mycket som förändras genom dessa år.

Det är intressant att följa en fiktiv familj genom glädje och sorg, samtidigt som vi får veta vad som händer i Sverige och världen. Hur är livet för fattiga människor under första världskriget? Vad innebar Spanska sjukan.

Men det finns saker som tyvärr drar ner betyget. Berättarrösten pratar och pratar. Ibland får vi för säkerhets skull veta att något snart kommer att förändra livet, men det kan väl läsaren få veta i sinom tid när det händer. Språket är torftigt och ibland kommer jag på mig att jag känner det som att jag läser en barnbok. På ett ställe står: "- Vov, vov, vov, hördes från baksidan av bersån."

Så sammanfattningsvis är det ett intressant upplägg, men en lektör kunde gärna ha fått styra upp texten.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Alma - En kvinnohistoria
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden