bokrecensioner boktips

Förarsätet

Originaltitel: The Driver's Seat
Författare: Muriel Spark
Genre: Thriller
Ämnesord: hälsa, mord, humor, spänning
Utgivningsår: 1970
ISBN: 9789172211803

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Lise åker till Italien på semester, tror man på kontoret där hon arbetar. I själva verket har hon planerat sin död. Man får i detalj följa hennes ibland märkliga uppträdande mot människor hon möter på sin resa och i staden under det dygn hon söker sin mördare.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Förarsätet :
2020-12-17 16:13
En kort liten bok på dryga 100 sidor, men otroligt psykologiskt laddad och välskriven. Redan tidigt i början får jag som läsare veta hur den kommer att sluta, ändå tappar inte boken i intresse utan förblir såväl spännande, intressant som totalt oförutsägbar.
Lise hittas bunden och knivhuggen i halsen på sin semesterresa till vad som troligtvis är Italien. Själv är hon troligtvis danska. Men ingenting är säkert med Lise. Är hon en patologisk lögnare? Är hon schizofren? Blev hon mördad? Eller drev hon sin baneman till att utförda mordet på henne själv? Var det assisterat självmord? Jag vet faktiskt inte och jag tror att Muriel Spark själv låter läsaren dra sina slutsatser. Det här är en mycket märklig och udda berättelse som dessutom är extremt komiskt berättad och just detta att den är så oförutsägbar gör att det riktigt blir ett nöje att få läsa den.
Jag har för många år sedan läst författarens mest kända verk, Miss Jean Brodies bästa år- men nu känner jag att jag mer än gärna vill läsa resterande böcker av Muriel Spark som översatts till svenskan.
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan riktigt varmt rekommenderas av mig!
Betyg 4
Liknande böcker:
The IN-Sect - In The S..
 N. Gattegno
Vargasommar
 H. Rosenfeldt
Tornet i fjärran
 M. Sandemo
Nadia
 E. Norebäck
Pojken från skogen
 H. Coben
En detektivroman
 J. Bolinder
De kapabla
 K. Ekman
Spegelmannen
 L. Kepler
Angelika
 T. Giron
Samma Författare: