bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Rymlingarna
 U. Stark
Det bubblar i fjorden
 J. Stenlund
En mystisk historia
 H. Iseborg
Astrid, alltid Astrid!
 C. Lannebo
Kittys spökhistorier
 C. Keene
En stjärna för Megan
 A. Baillie
I mumiens gravkammare
 L. Beach
Min hemliga tvilling
 K. Lundberg Hahn
Cassies dubbelgångare
 G. Tobien Sherman
Ett magiskt misstag
 K. von Bredow

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSadako och de tusen papperstranorna

 
Författare: Eleanor Coerr
Genre: Ungdom
ISBN: 9174487604
 
Spänning:  5
Romantik:  1
Humor:  1
Lärorik:  4
Sorglig:  2

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Sadako och de tusen papperstranorna bygger på verkligheten och handlar om Sadako som levde i Japan från 1943 till 1955.Hon växer upp i Hiroshima åren efteratt amerikanska flygvapnet fällt atombomben.En dag när hon tränar löpning på skolgården tappar hon plötsligt fotfässtet och faller till marken.På sjukhuset konstaterar läkarna leukemi,"atombombssjukan".
Den första dagen på sjukhuset tar kompisen Chizuko med sig papper till henne för att hon ska göra pappers tranor.Enligt den japanska sägen blir den som är sjuk frisk om hon/han gör tusen papperstranor.

Utdrag ur boken:
Nästa gång hon vaknade var hela familjen där.Sadako log mot dem.Hon hörde hemma i den här varma,kärleksfulla gruppen,där skulle hon alltid vara.Det fanns ingenting som kunde ändra på det.
Hon tittade på sin fågelflock som hängde i taket.Medan hon tittade på den kom en lätt höst fläkt som fick fåglarna att prassla och svänga runt.De såg ut som om de var levande och tänkte flyga ut genom det öppna fönstret.Så vackra och fria de var!
Sadako suckade och slöt ögonen.
Sen vaknade hon aldrig mer.


Medelbetyg: 4 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Sadako och de tusen papperstranorna :


Hanako 2004-11-29 11:41
Den här boken bygger på verkligheten och handlar om flickan Sadako som växer upp i Hiroshima, Japan, några år efter att amerikanerna har släppt atombomben.
När Sadako en dag tränar löpning på skolgården faller hon plötsligt ihop, utan kraft att orka resa sig upp igen. Hennes far tar med sig henne till sjukhuset där de får veta att Sadako lider av leukemi, eller "atombomsjukan".
För att bli frisk under sin vistelse på sjukhuset (som varar i en massa månader) börjar Sadako att vika papperstranor eftersom det i japan finns en sägen som säger att en sjuk person blir frisk om den gör tusen papperstarnor. Sadako hinner göra 644 stycken innan hon dör, tolv år gammal.

Jag tycker att den här boken var ganska gripande. Språket som Coerr använder är inte det bästa jag varit med om, och själva boken är alldeles för kort. Jag tycker att man får läsa alldeles för lite om hur Sadakos liv var innan hon blev sjuk. Men om jag ser till helheten så var boken helt okej, och jag tycker att fler personer borde läsa den här korta berättelsen.
Betyg 3

blabla 2006-03-13 11:45
jag tyckte om boken jätte mycket jag tycker författaren gjorde ett bra jobb som skrev henne hon finns verkligen i varenda japask ögon och sadako försännade verkligen det härhon har rätt att finnas som staty i japan !!!!!!!!!!! mitt poäng till denna boken från 0-10 (0 är sämst) 10 är bäst ...det var då den bästa boken jag nånsin läsit så jag ger tio poäng
Betyg 5

Tovis 2006-03-31 21:34
Boken handlar om: En japansk flicka som heter Sadako.Sadako älskar att springa.En dag när Sadako är ute och springer för att träna till stafett-tävlingen,börjar hon känna sig yr och snurrig.Hon ramlar till och åker till sjukhuset där hon får reda på att hon har leukemi -antombombssjukan.

Så här tycker jag om boken:Det är en bra lättläst bok.Fast kanske för dom lite äldre barnen.För ibalnd kan det vara lite svåra ord.
Jag undrar omdet är en sann berättelse.Jag tror det faktiskt.
Den är lite sorgligt,men ändå bra.Jag rekomenderar den.
Fast den va lite kort.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Sadako och de tusen papperstranorna


  Köp boken som film på cdon: