bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Stigfinnaren
 J. Cooper
Bror Och Syster
 G. Eliot
En yankee vid kung Art..
 M. Twain
Fyrtornet vid världens..
 J. Verne
Mathias Sandorf
 J. Verne
Kung Salomos skatt
 R. Haggard
Jude The Obscure
 T. Hardy
August Strindbergs Inf..
 F. Göranson
Bleak House
 C. Dickens
Wuthering Heights
 E. Brontë

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
Klassiker



Orestien

 
Författare: Aischylos
Genre: Klassiker
Ämnesord: depression, mord, kärlek, spänning
ISBN: 9172976780
 
Spänning:  3
Humor:  2
Lärorik:  2
Sorglig:  3

KÖP PÅ CDON.COM




Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Orestien år en trilogi sorgespel med stoff från Atridernas ohyggliga släkthistoria. Agamemnon skildrar konungens hemkomst från trojanska kriget och mordet på honom. I gravoffret hämnas sonen Orestes sin fader och dräper sin moder och hennes älskare. Eumeniderna bildar avslutningen och försoningen.

Medelbetyg: 4 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Orestien :


Knutenborg 2004-11-28 23:07
Agamemnon - Börjar med att elden som skall signalera Trojas fall tänds. Glädje utbryter, även Klytaimestra (Agamemnons Hustru) tycks glädjas över detta (trotts att Agamemnon under resan har offrat deras dotter och Klytaimestra vill hämnas detta).
Agamemnon kommer hem och blir övertalad av Klytaimestra att på purpurmattor gå in i borgen. Med sig har Agamemnon Kassandra, en siare och ett krigsbyte (kung Priamos dotter).
Kassandra siar om Agamemnons död samt framtida dåd som släktes förbannelse kommer att leda till. Kassandra går in i borgen hon med för att möta sin egen död.
Sedan hörs Agamemnons dödsskrik och efter ett tag kommer Klytaimestra ut, bakom henne ligger Agamemnon och Kassandra döda. Nu tas borgen över av Klytaimestra och Aigisthos (Agamemnons kusin) men inte innan kören av gamlingar har uttryckt sitt missnöje.

Gravoffret - Klytaimestras och Agamemnons som Orestes kommer till sin fars grav med siktet inställt på att hämnas. Vid graven möter han sin syster och ett tåg av sorgekvinnor. De två planerar mordet. Kören (bestående av de sörjande kvinnorna) hejar på dem samtidigt som de talar om hur ohyggligt det han står inför att göra är.
Orestes klär ut sig till budbärare och tar sig in hos Klytaimestra med budet om att Orestes är död. Väl inne i borgen kan han utföra hämnden. Ett bud skickas för att hämta Aigisthos som vid sin hemkomst blir mördad av Orestes som sedan fortsätter med att mörda sin egen mamma Klytaimestra.
Orestes försvinner från borgen jagad av demoner med ormar istället för hår.

Eumeniderna - Orestes tar sin flykt till Apollons tempel. Apollon skickar honom vidare till Athen där han skall söka skydd hos Athena. Orestes tar sig (fortfarande jagad av demonerna) till Athen där han kallar på Athena som sammankallar en domstol att bestämma om Orestes är skuldbelagd för att ha mördat sin egen moder för att hämnas sin fader. Domstolen lägger sina röster och siste lägger Athena sin, i det läge att rösterna skulle fördelas lika så gäller Athenas röst (hon röstar för att Orestes skall frias). Rösterna är lika och Orestes går fri.
Demonerna blir arga och vill hämnas men Athena lyckas blidka dem och ingår ett förbund med dem som gynnar Athen.
Betyg 4

Bellan 2008-09-07 16:34
Den kvinnosynen dem hade på den här tiden var inte nådig. "En moder ger ej livet åt det barn som kallas hennes. Nej, hon vårdar endast den färska säd som blev i henne sådd. Och den som sår ger livet. Modern är främling blott som skänker plantan, om så är guds vilja."
Men dem visste inte bättre på den tiden inte förrän i mitten på 1800-talet kom man fram till att kvinnan har ägg.
Betyg 4



KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Orestien






  Köp boken som film på cdon: