bokrecensioner boktips

Den första frosten

Författare: Anna Kuru
Genre: Thriller
Ämnesord: psykologi, spänning
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789178935222


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Allis kan inte glömma det flämtande ljudet av hur hans lungor töms på luft. Så fort hon blundar på kvällen ser hon hans kropp, inklämd under bildens rostiga underrede på verkstaden i Kiruna. Hon hör det ödesdigra ljudet från domkraften innan allt fallet: Det förvridna ansiktet. Blodet som droppar när ambulanspersonalen bär ut honom. I ett försök att komma undan det plågsamma minnet tar Allis sin tillflykt till en ensligt belägen stuga i de norrländska fjällen, där hon ser fram emot att få vare ensam och återhämta sig. Men det finns en annan stuga i trakten. Där bor Jonas, som försöker läka såren efter sitt spruckna förhållande. Och samtidigt har en man vid namn Raumo lämnat Helsingfors för att fjällvandra i Sverige. När dessa tre livsöden stegvis vägs ihop och fjällsommaren gör mot sitt slut befinner sig Allis i en långt farligare situation än hon någonsin kunnat föreställa sig.

Utdrag ur boken:
Jonas stod länge och såg efter Allis när hon gick i väg efter stigen. Något hade gått fel under middagen men han förstod inte riktigt vad. Han hade erbjudit sig att följa med en bit längs vägen. Det hade hon inte velat. Maten hade varit god, det hade hon intygat. Inte för lite salt och inte för mycket heller. Rödvinet hade hon druckit av och inte hade han sett något som tydde på att hon skulle fått ont i huvudet. Inte som Emmeli, som klart och tydligt deklarerade att huvudvärken var på våg i samma stund som middagen var över och det var dags att gå till sängs. En gång hade han köpt hem vitt vin. Hon hade fått huvudvärk av det också.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den första frosten :
2020-11-02 09:24
Den första frosten är Anna Kurus debutroman och den första boken i Kirunatrilogin. Det är en psykologisk thriller, där läsaren förstår att allt inte är som det ska. Men på vilket sätt?

Den här boken kom som ett oväntat recensionsex från bokförlaget Modernista, och det är jag glad över, för det här var en riktigt läsvärd debutroman. Språket är enkelt, men välformulerat. Som läsare får jag veta mer om miljön i den lappländska fjällvärlden. Kapitlen är korta, vilket ger ett driv i läsningen, trots att det inte alltid händer så mycket, men det är ett lugn som bedrar. Perspektiven skiftar. Från Allis till Jonas till Raumo till stugägaren Lars och till katten! Då och då möts två eller tre av dem. Det är trevligt, men hela tiden är det något som skaver. Någon eller några bär på hemligheter och vi går sakta mot katastrofen.

Detta är alltså en riktigt bra psykologisk thriller i lappländsk miljö och det ska bli mycket intressant att se hur debutanten Anna Kuru ska vidareutveckla konceptet i de kommande delarna i Kirunatrilogin.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den första frosten
Liknande böcker:
Murgrönan
 M. Stewart
Sista planet till Norge
 Å. Cederberg
Den som fruktar snön
 H. Palladino
Mardrömmar
 G. Maupassant
Friheten
 A. Dahl
Röd vinter
 M. Cameron
Röd vinter
 M. Cameron
Röd vinter
 M. Cameron
Röd vinter
 M. Cameron
Samma Författare: