bokrecensioner boktips

Att färdas i motvind

Författare: Mats Haraldsson
Genre: Historisk roman
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789186293888


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Johan är en osäker ung man som emigrerar till Amerika i slutet av 1800-talet, mer eller mindre mot sin vilja.
Mathilda lever ett hårt liv i en mansdominerad värld, men gör ändå det bästa av sin situation.
Båda växer upp på den småländska landsbygden i en tid då man inte har några förväntningar på att få det bättre än sina föräldrar. Trots det finns det mycket dramatik och glädje i deras liv, men också stor sorg och smärta.
Hugo föds en generation senare och växer upp i en tid då samhället moderniseras och elektricitet och automobiler blir vardag. Han lockas att ta del av spännande äventyr i den stora världen. Men ska han våga?

Utdrag ur boken:
Även om de ännu inte är gifta, händer det från senvåren att Johan hämtar upp henne på fredagseftermiddagen och att hon stannar kvar till söndagen. Första gången är de båda nervösa över det som de inte vågat tala om, men som båda nu känner på sig kommer att ske.
Medan Johan går ut för att regla dörren, klär Mathilda av sig helt i skydd av mörkret och kryper ned i Johans säng. När han kommer tillbaka in i rummet tar han snabbt av sig skjorta och byxor, men låter underkläder och strumpor sitta på innan han han kryper ned under täcket. När han märker att Mathilda inte har några kläder på sig uppstår en pinsam situation. Han ursäktar sig generat, kliver upp igen och tar av sig resten han också. De är båda tjugoåtta år gamla, men ännu har ingen av dem varit tillsammans med någon på detta vis. Nog har de var för sig förhört sig om hur man ska göra och hur det ska gå till, men Johan känner just nu en sådan blyghet att det blir Mathilda som räddar situationen denna deras första natt tillsammans.

Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Att färdas i motvind :
2020-09-08 19:49
Att färdas i motvind - En släktsaga av Mats Haraldsson bygger på hans egen släkt och dess historia. Hugo är författarens farfar. Vi följer Johans och Mathildas strävsamma arbete och Johans hårda, men inkomstbringande arbete i Amerika.

Författaren vet dock egentligen inte så mycket om Johan och Mathilda. Detta är en skönlitterär roman, där han i mångt och mycket fabulerar fritt, men han gör det ändå utifrån det han vet om farfarsfar och farfarsmor. Det gör dock inte boken sämre. Jag tror inte att Moberg kände Karl-Oskar och Kristina, men det hindrade honom inte från att skriva om förhållandena både i det fattiga Småland och i Minnesota. Det viktiga är att det känns genuint, och detta lyckas Mats Haraldsson med.

Något som jag särskilt uppskattar är att författaren på ett antal ställen lägger in några rejäla faktarutor. Det kan gälla hur bouppteckningen såg ut, vad en barnauktion innebar och hur förhållandena var för dem som arbetade för Pullman eller United Fruit. Det blir något av en lärobok i hur samhället fungerade, men ändå är det en roman, så den blir aldrig tråkig. För den som liksom jag är intresserad av den här epoken är boken ett riktigt fynd.

Så till den som är intresserad av hur våra förfäder hade det bara några generationer tillbaka rekommenderar jag denna bok med glädje.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Att färdas i motvind
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden