bokrecensioner boktips

Den som ruvar på hämnd...

Författare: Sture Eriksson & Catharina Mann
Genre: Thriller
Ämnesord: mord, spänning
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789189205017


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den som ruvar på hämnd... är en spänningsroman som utspelar sig i trakterna kring Vemdalen. I centrum står den tidigare grävande journalisten Henning, som återvänt till hembyn efter en brokig karriär, och hans barndomsvän Kaj, polis med längtan efter pension. Hennings dröm om att komma bort från hetluften på tidningsredaktionen blir inte som han tänkt sig.
När tre män försvinner spårlöst dras Henning och Kaj in i en utredning som innehåller mord, övergrepp, våld och droger. Och som får ett slut som ingen väntat sig.

Utdrag ur boken:
Trots att hon anstränger sig att leva i nuet, påminns hon ständigt om barndomen i Finland. Föräldrarna missbruk. Stökiga fester. Berusade män med tafsande fingrar och andedräkt av fylla och dåliga tänder. Mamman som sov ruset av sig när de kom hem från skolan. Ingen vuxen som kunde hjälpa till med läxor, tvätt eller matlagning.
Hon tar en klunk kaffe och upplever plötslig hur Märta sitter på sin favoritplats vid bordets kortända. Hon suger på en sockerbit och dricker som vanligt kaffet från fatet. Brasan är tänd i vedspisen och det doftar svagt av potatis och stekt korv.
"Det var himmelriket att komma till dig farmor, och få riktig mat och rena kläder." Solen skiner in på Märtas grånande hår och hon nickar instämmande.

Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den som ruvar på hämnd... :
2020-08-31 15:55
Detta är författarparet Eriksson & Manns debutroman. Den ska utgöra inledningen till det de kallar Vemdalsmorden. Det är roligt tycker jag att förlägga handlingen till Härjedalens glesbygd. Befolkningstätheten i landskapet är bara 0,81 invånare per kvadratkilometer, och då bor ändå en hel del av invånarna i Sveg. När man rör sig utanför landskapets tre tätorter är det sannerligen glest mellan husen.

Författarna lyckas med miljöbeskrivningarna tycker jag. Som läsare får man både veta vilka växter man kan förvänta sig att finna i terrängen, men även vilka blommor som är tåliga nog att kunna växa i trädgården.

Huvudpersonen Henning är på något vis urtypen av människa som kan tänkas vara centrum i en sådan här bok. Förtidspensionerad journalist med lagom mycket krämpor i form av artros och liknande, som lyckas ramla in i olika brottsliga aktiviteter. Givetvis tillsammans med sin poliskompis. Polisen Kaj har fullt sjå med att försöka få Henning att inte bedriva polisarbete som kan vara livsfarligt.

Det som jag tycker är bokens svaghet är att det blir lite för många disparata polisärenden. Det är grov brottslighet (av en art jag inte ska avslöja) parat med mordfall och kvinnomisshandel. Allt händer på en gång och till slut blir det väldigt många personer att hålla reda på. Inte minst därför att det talas om "stockholmaren" som ömsom syftar på en gravt kriminellt belastad individ, och ömsom på Henning.

Bitvis är boken spännande, men jag tror att den hade vunnit på om man hade försökt renodla vilken historia man ville berätta.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den som ruvar på hämnd...
Liknande böcker:
Murgrönan
 M. Stewart
Sista planet till Norge
 Å. Cederberg
Den som fruktar snön
 H. Palladino
Mardrömmar
 G. Maupassant
Friheten
 A. Dahl
Röd vinter
 M. Cameron
Röd vinter
 M. Cameron
Röd vinter
 M. Cameron
Röd vinter
 M. Cameron
Samma Författare: