bokrecensioner boktips

Führerns barnmorska

Författare: Mandy Robotham
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, mord, historia, kärlek, spänning
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789189007796


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Barnmorskan Anke Hoff arresteras och sätts i koncentrationsläger för att ha förlöst en kvinna i Berlins getto. I lägret blir hon de judiska mödrarnas sista hopp. Med outtömlig tro på mänskligheten gör hon vad hon kan för att kvinnorna ska kunna minnas sina nyfödda barn efter att de avrättats av fångvaktarna.
Ryktet om hennes skicklighet sprider sig och när Führern väntar en arvinge hämtas hon av Gestapo för att ansvara för Eva Braun som hålls gömd i bergen. Nedkomsten tvingar Anke till handlingar hon aldrig trott sig kapabel till, men värst av allt är ändå att hennes hjärta börjar slå för SS-officeren som är satt att övervaka henne.

Utdrag ur boken:
Hon lutade sig lättat tillbaka, som om orden hade tömt henne på alla krafter. Men jag visste inte hur jag skulle kunna ge henne ett lugnande svar. Det jag visste var att Eva Braun verkade, åtminstone på ytan, oskyldig och ovetande. Om det var konstlat eller ren och skär naivitet var svårt att säga, men jag hade väldigt svårt att förstå att hon hade delat säng med ett monster - att hon villigt bar hans oäkta barn. Nazisterna värnade om familjen - "hemmet, barnen, kyrkan" löd deras motto - och duktiga tyska fruar sågs som soldater i sina hem och fick absurt nog riktiga medaljer för ymnigt barnalstrande. Eva Braun hade gått emot allt detta. Hon befann sig nu i en ohållbar situation där hon inte längre rådde över sin kropp och sitt liv, åtminstone inte så länge hon bar Führerns barn. Med tanke på hur jag hade behandlats sedan jag lämnade koncentrationslägret fick jag anta att det rörde sig om hans kött och blod. Hon såg inte ut som någon soldat eller ondskans allierade.
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Führerns barnmorska :
2020-05-14 13:08
Man skulle kunna tro att en bok som handlar om en påhittad historia om att Eva Braun väntar Adolf Hitlers barn skulle kunna bli lite löjlig. En kontrafaktisk bok om något som absolut inte ägde rum. Men Mandy Robotham lyckas skapa en berättelse som är både intressant och gripande.

Det som ger boken ett extra djup är att den inte bara utspelar sig i Hitlers örnnäste Berghof. Författaren lägger in kapitel emellanåt, där Anke Hoff berättar hur hon greps av Gestapo och sedan bit för bit berättelser från koncentrationslägret där hon får vara barnmorska under fruktansvärda förhållanden och där de nyfödda barnen inte blir gamla. En del dräps direkt efter förlossningen, särskilt om modern är judinna.

Mandy Robotham är själv barnmorska, och det märks i boken. Beskrivningarna av förlossningarna är mycket ingående. Läsaren blir inte besparad minsta detalj. Kanske hade det gått att korta ner beskrivningarna av mekonium och slemproppar, men samtidigt gör de historien trovärdig.

Sammanfattningsvis är detta en imponerande debutroman, som skildrar andra världskriget och koncentrationslägren ur en ny synvinkel. En mycket läsvärd roman.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Führerns barnmorska
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow