bokrecensioner boktips

Pojken som följde med sin far till Auschwitz

Författare: Jeremy Dronfield
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, historia
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789188901262


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Wien 1939. Gustav Kleinmann och hans son Fritz grips av SS och sänds tillsammans med hundratals andra judar till Buchenwald i Tyskland. Detta är början på en obegriplig prövning som inbegriper misshandel, svält och omänskliga förhållanden.
När Gustav ska förflyttas till Auschwitz - en säker dödsdom - vägrar Fritz att lämna hans sida. Det som håller dem vid liv genom fasorna och lidandet är kärleken mellan far och son.
Boken är baserad på Gustavs hemliga dagbok från lägren och ett digert grävande i historiska arkiv. Här berättas familjen Kleinmanns historia - en berättelse om kärlek, mod och överlevnad i en fruktansvärd verklighet utan motstycke.

Utdrag ur boken:
SS-männen var metodiska. Slagen var avpassade för att dra ut på straffet och öka smärtan och skräcken för varje slag. Fritz kämpade för att koncentrera sig, han visste att om han tappade bort sig skulle räkningen börja om från början igen. Tre ... fyra ... en evighet, ett inferno av smärta ... tio ... elva ... han kämpade för att koncentrera sig, att räkna rätt och inte ge efter för förtvivlan eller medvetslösheten.
Till slut hade räkningen nått till tjugofem, remmen lossades och han tvingades på fötter. Inför sin fars ögon leddes han bort, blödande, brinnande av smärta, paralyserad i själen medan nästa olyckliga släpades fram till Bocken.
Den obscena ritualen höll på i timmar: tiotals män, hundratals långsamt utdelade slag. Några av männen föll offer för ögonblickets desperation, räknade fel och måste börja om igen. Ingen gick därifrån obruten.

Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Pojken som följde med sin far till Auschwitz :
2020-05-14 13:02
Pojken som följde med sin far till Auschwitz är en stark bok, som jag fick i Fars Dags-present av min äldsta dotter. Visst har jag läst böcker som handlat om det outsägliga lidandet för i första hand judarna, men även andra grupper som inte uppfyllde Hitlers måttstockar för det nya "rena" Tredje Riket; senast Führerns barnmorska. Men ofta handlar det då om skönlitterära verk, som vill skapa en i och för sig bra och inte sällan gripande historia, men där många av karaktärerna är uppdiktade.

Det som gör denna bok speciell är att det är en sann berättelse. Gustav Kleinmann och hans son Fritz har verkligen funnits och det är Gustavs dagbok och Fritz' egen berättelse i en bok han skrev, som är grund för boken. Dronfield har lagt ner ett mycket stort arbete med att läsa handlingar i arkiv för att få allt så korrekt som möjligt. Enbart det faktum att boken har 502 fotnoter visar väl hur grundligt han har gått till väga.

Det är en vidrig historia som berättas. Författaren döljer inget, utan berättar om de ofattbara grymheter som koncentrationslägrens fångar utsattes för. Men detta ska inte avskräcka någon. Detta är en mycket bra bok, som jag måste rekommendera. Den ger en klarare bild av vad som hände dem som nazisterna ville rensa bort - judar, zigenare, homosexuella, politiskt oliktänkande - än någon bok jag tidigare läst.
Betyg 5
2022-01-31 19:07
Gustav och hans son Fritz grips av SS och sänds tillsammans med hundratals andra judar till Buchenwald. Gustav förflyttas senare till dödslägret Auschwitz. Fritz vägrar att lämna hans sida.
Detta är Gustavs historia om förintelsens fasor och grymhet. Den är baserad på hans dagbok som fördes i hemlighet och författarens grävande i historiska arkiv.
Som alla överlevnadsskildringar från förintelsen är det en viktig bok innehållande ofattbar ondska.

Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Pojken som följde med sin far till Auschwitz
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden