bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Stormaktens sista krig
Liknande böcker:
Ha de' gott : konsten..
 G. Hysén
K
 K. Frostenson
Att färdas utan skyddsnät
 M. Malingur
Att färdas utan skyddsnät
 M. Malingur
Borstalpojken
 B. Behan
Bang om Bang
 B. Alving
Mannen från de tysta v..
 L. Andersson
Mannen från de tysta v..
 L. Andersson
Stockholms blodbad
 D. Harrison
Nödrop: När krisen kommer
 L. Knutson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerGustav Vasa En furste bland furstar

 
Författare: Olle Larsson
Genre: Biografi
Ämnesord: politik, religion, historia, spänning
Utgivningsår: 2018
ISBN: 9789175456898
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Modern biografi om Gustav Vasa!

Han var adelsmannen som blev kung, katoliken som blev protestant och regenten som lade grunden till det moderna Sverige. Eftervärlden känner honom som Gustav Vasa även om han själv aldrig kallade sig något annat än Gustav Eriksson.

Gustav Vasas liv var fyllt av dramatik från vaggan till graven. Krig, uppror och en personlig kamp för att accepteras som härskare av sin omgivning. Genom historikern Olle Larssons flyhänta penna växer Vasas gestalt på nytt till liv. Med högt tempo tas vi med på en spännande färd i 1500-talets Sverige.

Som en röd tråd genom boken löper Gustav Vasas ständiga strävan efter att stärka sin legitimitet. Han var en uppkomling som störtat en krönt konung från tronen. Det gällde därför att visa att han var en furste bland furstar. Olle Larsson har tidigare bl.a. skrivit Stormaktens sista krig och Svensk historia (tillsammans med Andreas Marklund).

Fler pressröster om boken:

»Larssons biografi över Gustav Vasa är skriven i en ödmjuk andra ... Genom att lyfta fram sådant som tidigare endast antytts eller behandlats översiktligt bidrar författaren med en del nyheter. I boken kan man till exempel läsa om hur kungen var som far och han gör intressanta jämförelser med andra renässansfurstar, som Henrik VIII och Kristian II.« Populär HistoriaMedelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Gustav Vasa En furste bland furstar :


Tintin 2020-03-29 10:49
Olle Larsson har skrivit biografin Gustav Vasa. En furste bland furstar. I boken får vi möta kungen under krig, uppror och som familjefar.
Gustav Vasa arbetade oavbrutet med att stärka den svenska kungamakten och centralisera rikets förvaltning. Han regerade med hårda nypor och for våldsamt fram bland både inre och yttre fiender.

För att förbättra rikets finanser lät Gustav Vasa reformera kyrkan och införa protestantismen i Sverige. All kyrklig egendom tillföll därmed staten samtidigt som kungen hädanefter blev den svenska kyrkans överhuvud

Gustav Vasa var kungen som instiftade ärftlig monarki i Sverige, där arvrike infördes med Vasaätten som självskrivna toppgestalter.

Gustav Eriksson, Vasaättens grundare, levde ett dramatiskt liv från vaggan till graven. Ständigt ifrågasatt och utsatt för hot lyckades han ändå hålla sig kvar på tronen under ansenlig tid och bidra till att ett nytt Sverige växte fram.

En bra och läsvärd bok.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Gustav Vasa En furste bland furstar


  Köp boken som film på cdon: