bokrecensioner boktips

Mannen som formade naturen

Författare: Gunnar Broberg
Genre: Biografi
Ämnesord: natur, historia
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789127153882


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Gud skapade, Linné ordnade så har Carl von Linnés vetenskapliga gärning sammanfattats. Hans system för indelning av växter, djur och mineraler har använts i generationer, världen över. Att denna biografi fått heta Mannen som ordnade naturen är därför inte mer än rätt. Här får vi följa den märkvärdiga historien om prästsonen från Småland som blev en av sin tids mest kända personer. Rousseau lät meddela: För mig finns ingen större man i världen. Goethe erkände att näst Shakespeare och Spinoza har ingen betytt mer för mig. Mannen som ordnade naturen är skriven av Linnéauktoriteten Gunnar Broberg och bygger på många decenniers studier av Linnés omfattande kvarlåtenskap. Den skildrar inte bara Linnés liv och verk utan också hans samtid och betydelse för eftervärlden. Men den bild som framträder skiljer sig delvis från den gängse Broberg visar att varken Linnés personlighet eller levnad, inte heller det 1700-tal han levde i, var utan problem eller aspekter man helst velat glömma.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mannen som formade naturen :
2019-12-24 17:06
Idéhistorikern Gunnar Brobergs biografi över Carl von Linné är en utmärkt biografi. Författaren har lagt mycket tonvikt på Linnés vetenskapliga gärning. Publiceringen av Systema Naturae, där Linné tillämpade ett nytt sätt att klassificera växter, och senare också djur, var det som först kom att göra honom internationellt känd.
Under hans livstid kom den att ges ut i ett antal utgåvor, stadigt växande i omfång då han kom att försöka klassificera allt fler djur och växter i detta system.

En bra och välskriven bok som jag varmt kan rekommendera.
Betyg 4
Liknande böcker:
Henrik VIII
 D. Harrison
Karl XII
 V.
Jag är fotboll
 Z. Ibrahimovic
Jakten på Dawit
 M. Schibbye
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
K
 K. Frostenson