bokrecensioner boktips

Lovisa Ulrika Konst och kuppförsök

Författare: Claes Rainer
Genre: Biografi
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789188439451


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En upplyst drottning med järnvilja Lovisa Ulrika, Gustav III:s mor, stod upp mot frihetstidens korrupta styre med önskan om en upplyst monarki. Tillsammans med ledande adelsmän, officerare och intellektuella organiserade hon en statskupp. Det ledde till en ond bråd död för många. Själv kom hon att svartmålas av eftervärlden. Vad var det egentligen som hände?

Claes Rainer är historikern och processjuristen som i Lovisa Ulrika kombinerat ett livslångt brinnande historieintresse med sin analytiska förmåga som ombud i domstolsprocesser. Bildrik spännande skildring om en kvinnlig förebild. Hennes konstsamlingar grundlade Nationalmuseum, hon grundade Vitterhetsakademin och var tillika konstnärligt- som politiskt aktiv. Hon umgicks med storheter som Voltaire, Carl von Linné, Carl Gustaf Tessin
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Lovisa Ulrika Konst och kuppförsök :
2019-11-06 19:13
Claes Rainer har skrivet en bildrik spännande skildring om Drottning Lovisa Ulrika. Hennes konstsamlingar grundlade Nationalmuseum, hon grundade Vitterhetsakademin och var tillika konstnärligt- som politiskt aktiv.
Lovisa Ulrika var en upplyst drottning med järnvilja. Hon var Gustav III:s mor. Lovisa Ulrika stod upp mot Frihetstidens korrupta styre med önskan om en upplyst monarki.
Tillsammans med ledande adelsmän, officerare och intellektuella organiserade hon en statskupp. Det ledde till en ond bråd död för många.

En mycket bra och fängslande bok som jag varmt kan rekommendera.
Betyg 4
Liknande böcker:
Henrik VIII
 D. Harrison
Karl XII
 V.
Jag är fotboll
 Z. Ibrahimovic
Jakten på Dawit
 M. Schibbye
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
K
 K. Frostenson