bokrecensioner boktips

Homo Deus - en kort historik över morgondagen

Originaltitel: Homo Deus: A Brief History of Tomorrow
Författare: Yuval Harari
Genre: Fakta
Ämnesord: religion, historia, kultur, framtid, vetenskap
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789127150799


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Under det senaste århundradet har människan lyckats göra det omöjliga. Svält, krig och sjukdomar har förvandlats från obegripliga naturkrafter till problem som faktiskt går att hantera. Idag är det fler som dör av för mycket mat än för lite, det är fler som dör av hög ålder än av smittsjukdomar medan självmord har blivit en vanligare dödsorsak än krig och terrordåd tillsammans.

Frågan är bara vad som ska ersätta krigen och svälten som mänsklighetens huvudfokus. Vilka framtidsprojekt, drömmar och mardrömmar kommer prägla vår värld under 2000-talet? Vart är vi på väg?
Medelbetyg: 3,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Homo Deus - en kort historik över morgondagen :
2019-07-07 22:43
Uppföljaren till ”Sapiens” tar avstamp från där mänskligheten står just nu, och gör olika försök att blicka in i hypotetiska framtidsutvecklingar. En stor del av boken avhandlar dock relevanta aspekter av mänsklighetens historia, i synnerhet utmognaden av humanismen (humanistiska revolutionen), dess roll för mänsklighetens färdriktning de senaste dryga 200 åren, och det faktum att det 21:a århundradet förmodligen kommer demontera humanismen på ett sätt eller annat – och ersätta den med något annat.

Kärnbudskapet läsaren lämnas med är att vår moderna teknologi kommer tvinga fram en omstöpning av mänsklighetens mening och praktiska livsföring på sätt som är helt omöjliga att förutspå – men vissa grundtankar kan skönjas (organismer är algoritmer, liv är databearbetning, intelligens frikopplas från medvetande, och icke-medvetna hyperintelligenta algoritmer hotar att känna oss bättre än vi känner oss själva).

Harari tydliggör flera gånger att de många gånger olustigt dystopiska scenarier som han målar upp inte är profetior utan endast möjliga utfall bland många, men de tjänar sitt förmodade syfte i att ge läsaren en tankeställare.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Homo Deus - en kort historik över morgondagen
Liknande böcker:
Korstågen
 D. Harrison
Hasse & Tage - Från äp..
 U. Mårtensson
Säpo inifrån
 B. Nylander
Skönheten i kaos
 J. Ravanis
Klimatboken
 G. Thunberg
Den siste gudfadern
 J. Follain
Ungernrevolten
 A. Szulc
Kalmarunionen
 D. Harrison
Samma Författare: