bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Det bubblar i fjorden
 J. Stenlund
En mystisk historia
 H. Iseborg
I mumiens gravkammare
 L. Beach
Cassies dubbelgångare
 G. Tobien Sherman
Norra Latin
 S. Bergmark Elfgren
Slutet
 M. Strandberg
Det sjunde rummet
 E. Svernström
Det övergivna barnhemmet
 E. Svernström
Silverdelfinen
 A. Eklund Lykull
Birgitta går i dansen
 A. Falk

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerVendela

 
Författare: Annika Wallroth
Genre: Ungdom
Ämnesord: filosofi, depression, religion, kärlek, kultur, ungdom
Utgivningsår: 1999
 
Spänning:  2
Romantik:  3
Humor:  1
Lärorik:  1
Sorglig:  3

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Det är en tid av uppbrott och förändring för 14-åriga Vendela...

Utdrag ur boken:
"Ingen pappa, ingen Lisa, ingen Oscar att prata med på kvällarna, bo i ett trist höghus i en stockholmsförort, när hon i hela sitt liv hade bott i en mysig gammal villa i lugna Rättvik. Bli trakasserad av ligister i skolan, en hemsk, ful skola, minst dubbelt så stor som hon var van vid. Själv hade hon också känt sig så konstig på sistone. Humöret svängde flera gånger varje dag." (s 53)

Medelbetyg: 4 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Vendela :


aikidoka 2004-10-24 10:22
När jag registrerade mig som medlem på den här sidan bestämde jag mig för att recensera alla böcker jag därefter läste. Därför blir min första recension, en bok som är obligatorisk läsning för 7:orna på skolan där jag undervisar.

Vendela är en ungdomsbok som handlar om flickan Vendela och de sorger och glädjeämnen som möter henne då hon flyttar med sin frånskilda mamma från Rättvik till Stockholm. Boken tar upp en mängd teman om allt från tonårsförälskelse, till hur barnen upplever en skilsmässa; mobbing och existentiella frågor.

Språket är enkelt men funktionellt. Det ger ingen större läsupplevelse i sig, utan det är framställningen av alla de olika delarna i Vendelas tillvaro som gör boken intressant och ger boken ett visst "djup". Författaren lyckas bra med att måla upp huvudpersonens liv och person på ett sätt som gör att du bryr dig om henne och vill veta hur det ska gå för henne.

Dessutom innebar boken för mig som vuxen en roande nostalgitripp tillbaka till högstadietiden och allt det innebar av identitetssökande, kärleksbekymmer, discon och relationen till klasskamraterna.

Anledningen till att jag trots allt ger boken en 4 är inte dess språkliga innehåll, utan för att den - trots att den är så lättläst - lyckas ta upp så många olika teman. Den introducerar ungdomar för den litteratur som tar upp de svåra frågor människan alltid brottats med, som: Varför har vissa människor det så jobbigt att de tar sitt liv? Om Gud finns, hur kan han då tillåta allt ont som händer? Vad händer efter döden? etc.

Jag tror att många ungdomar bär på dessa frågor och att det är befriande för dem att läsa om en annan person i samma fas av livet som ger uttryck för dem. Däremot känns det viktigt att det ges uttrymme för diskussion och bearbetning efter läsningen - så att inte barnen lämnas ensamma med de grubblerier och den smärta boken kanske har väckt hos dem.

Boken rekommenderas för ungdomar som tycker om att läsa böcker som inte är alltigenom lyckliga - samt för vuxna som vill återuppleva tiden som tonåring, eller vill ha en inblick i den värld dagens tonåringar lever i.

Boken är 200 sidor lång, med stor stil.
Betyg 4

Dina.Tiger 2007-03-11 10:47
Vendela flyttar till Stockholm med sin mamma, och hon är livrädd för att gå till skolan pga Patrik som hela tiden mobbar henne.
Jag blev påtvingad den här i skolan, och i början var jag ganska sarkastisk till den, men den var bra, men lite tjatig i slutet när det bara hände samma saker hela tiden.
Betyg 3

EbbavdLancken 2019-02-06 18:19
BÄSTA BOKEN!:)
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Vendela


  Köp boken som film på cdon: