bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Isfiskaren
 A. Ihren
Dödskärran
 H. Hjuler
När musiken tystnar
 P. Robinson
Collage
 C. Juhlin
Madame är död
 A. Falk
Kobra
 D. Meyer
Mistletoe and Murder
 C. Dunn
Lykttändaren
 P. Ljunghill
I flyktens skugga
 S. Nilsson
Järnblommorna
 J. Berthelius

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerBudbäraren

 
Författare: Fred Vargas
Genre: Deckare
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9789186480554
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medelbetyg: 3 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Budbäraren :


ElinLeticia 2004-10-22 21:54
Tre gånger varje dag skriker f.d sjömannen Joss ut sina nyheter på ett torg i Paris. Nyheterna erhåller han i sin stora urna uppkallad efter ett älskat skepp som gick på grund.
Det kan vara nyheter som reklam, annonser, kärleksbudskap och personliga meddelanden som kunderna betalar en liten penning för att få upplästa. Inte så sällan hittar Joss material som han lägger i en refuseringshög och inte tar betalt för. På senaste tiden har det kommit en rad obehagliga meddelanden. De verkar tagna helt ur sitt sammanhang och är apokalyptiskt skrämmande. Ungefär samtidigt uppmärksammas "klotter" i form av spegelvända fyror. Symbolen är en antik vidskeplighet för att skydda sig mot digerdöden - pesten.
När ett svartnat och loppbitet lik hittas i en lägenhet som budbäraren siat om, bryter masshysterin ut.....

Fred Vargas anses vara Frankrikes stora deckardrottning. Hennes bok "Budbäraren" är den enda boken som översatts till svenska. Den återknyter till digerdöden som mellan 1300 och 1800-talet skördade en tredjedel av världens befolkning. Den är en skrämmande beskrivning om hur lätt en masshysteri kan bryta ut, också i vår "civiliserade" värld.
Vargas tecknar upp personkaraktärer som fungerar tämligen bra trots att de är lite klyscheaktiga. Och även om romanen tappar fart efter första hälften har den nagelbitarpotential. Tyvärr tappar Författaren greppet om mig, mot slutet av historien,
som tyvärr känns långsökt och osannolik. I deckargenren sticker "Budbäraren" helt klart ut. Den liknar inte många andra deckare jag läst.

Eftersom det känns som Vargas gör anspråk på att boken är "mer" än en deckare har jag också betygsatt den efter romangenren. Därför har den "bara" fått en fyra, trots att den känns relativ unik.
Betyg 4

inca 2005-02-24 00:46
Mycket bra bok. Den första franska deckaren jag har läst. Intressant handling och bra språk. Hoppas det blir fler böcker av denna författarinna.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Budbäraren


  Köp boken som film på cdon: