bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Ha de' gott : konsten..
 G. Hysén
K
 K. Frostenson
Att färdas utan skyddsnät
 M. Malingur
Att färdas utan skyddsnät
 M. Malingur
Borstalpojken
 B. Behan
Bang om Bang
 B. Alving
Hopp: Doaas flykt till..
 M. Fleming
Gustav Vasa En furste..
 O. Larsson
Mannen från de tysta v..
 L. Andersson
Mannen från de tysta v..
 L. Andersson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerOch i Wienerwald står träden kvar

 
Författare: Elisabeth Åsbrink
Genre: Biografi
Ämnesord: depression, krig, politik, religion, historia, kärlek
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789127133365
 
Lärorik:  9
Sorglig:  4

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Femhundra brev från Wien, prydligt sorterade efter årtal, ombundna med snöre och förvarade i en IKEA-kartong. Adressaten var Otto, en judisk pojke som tretton år gammal ensam kommit till Sverige från ett Österrike som alltmer präglades av nazisternas maktövertagande 1938. Ottos föräldrar blev kvar i Wien och bevittnade den tilltagande terrorn mot den judiska befolkningen. Breven till Otto visar hur deras vardagsliv hela tiden kringskärs. De försöker hålla modet uppe, både på sig själva och på sonen, de gläds åt att han har nått friheten, men samtidigt lyser sorgen och saknaden igenom. De sista brev Otto får har avsändaradressen Theresienstadt hans föräldrar skulle aldrig återvända.

I Sverige hamnade storstadspojken Otto på landet, i gränstrakterna mellan Skåne och Småland. Med tiden fick han arbete som dräng hos familjen Kamprad på gården Elmtaryd i Agunnaryd. Mellan sonen i huset, Ingvar, och Otto uppstod en stark vänskap. Samtidigt var Ingvar Kamprad aktivt engagerad i nazistiska organisationer och en stor anhängare av fascisten Per Engdahl. Hur kunde detta hänga ihop?

Med utgångspunkt i detta unika brevmaterial ger Elisabeth Åsbrink en personlig och engagerad skildring av den svenska stelbentheten och räddhågsenheten under andra världskriget och visar hur anti-semitismen genomsyrade samhället. Intervjuer med Ingvar Kamprad gjorda 2010 ger relief åt hennes berättelse.

Augustvinnare 2011! Årets fackbok.

Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Och i Wienerwald står träden kvar :


poby 2017-12-31 11:29
Elisabeths Åsbrinks bok om judepojken Otto Ullman är en helt fascinerande läsning. Boken bygger på omkring 500 brev, skickade från Ottos föräldrar i Wien, och sedan i koncentrationsläger i Polen, till Otto i Sverige.
Föräldrarna lyckas skicka Otto utomlands innan nazisterna stänger gränserna för judarna. Otto hamnar i Småland och blir bl a bäste vän med IKEA-grundaren Ingvar Kamprad. Han var vi den här tiden en övertygad nazist, så det är en mycket ovanlig vänskap.
Åsbrink lyckas göra en mycket intressant bok, dels om Otto och hans resa i Sverige, men kanske framförallt om Ottos föräldrars saknad och längtan efter sin son.
På slutet berättar boken mycket om Kamprad och hans nazistkopplingar, men det hade kanske varit ett ämne för en egen bok. Otto "försvinner" lite i slutet av boken.
Läs boken, den ger MÅNGA tankar.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Och i Wienerwald står träden kvar


  Köp boken som film på cdon: