bokrecensioner boktips

Den Stulna Romanen

Originaltitel: Zina al-riwaya al-masruqa
Författare: Nawal El Saadawi
Genre: Roman
Ämnesord: depression, kärlek, kultur
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789170376092


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Årets Stig Dagerman-pristagare! I Kairos fina kvarter lever Bodour ett stympat liv. Hennes make bedrar henne, själv arbetar hon med litteraturkritik i en korrupt omgivning. Och hur kunde hon som ung överge sin nyfödda dotter Zina?
Bodour är full av förakt över sitt meningslösa men privilegierade liv. Dottern Magiida är en besvikelse. Bodours enda flyktväg är romanen hon skriver på. Men pappersarken tycks försvinna ur den låsta skrivbordslådan är det hennes man som stjäl delar av romanen för att tysta henne?
Zina har trots sin uppväxt somgatubarn blivit en av Egyptens klarast lysande stjärnor, en sångerska som folket avgudar. Väninnan Magiida både fascineras och avundas henne, utan att ana att de är systrar.
Men Magiida är inte den enda sommissunnar Zina hennes framgång statens heliga män kan inte tolerera all uppmärksamhet som riktas mot henne, en enkel flicka som revolterar mot patriarkatet, bär sin mors namn utan att skämmas och går genom livet med högburet huvud.
Den stulna romanen gavs ut medan HosniMubarak ännu var president i Egypten.Den avslöjar unkenheten och förljugenheten i en diktatur, men visar också på styrkan hos de förtryckta.
Nawal El Saadawi har blivit något av en galjonsfigur för kvinnorörelsen i arabvärlden och har också suttit fängslad på grund av sitt författarskap.
Tidigare utkomna på svenska: Röst ur djupet, Och tiden står stilla vid Nilen, Imamens fall, Törst
och Livets källa.
»El Saadawi har ibland nämnts somen Nobelpriskandidat. Jag tycker det vore ett utmärkt val, hennes texter har en mäktig episk styrka. ... Den stulna romanen förstärker Nawal El Saadawis position som en av den arabiska världens viktigaste författare.« Stefan Eklund, SvD

Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den Stulna Romanen :
2017-09-06 11:37
Den stulna romanen förtrollar läsaren med sitt språk, författaren har lyckats att bygga upp en mystisk orientalisk stämning som man kommer in i när man läser boken.
Jag älskade historien från första sida, man får lära känna karaktärerna och deras mörka sidor.
Jätte bra bok.
Betyg 3
Liknande böcker:
Att spegla sig i någon..
 H. Österlund
En tid för mirakel
 K. Thompson Walker
Livet kan börja
 S. OFlanagan
Djungelrummet
 C. Möller
Monica Magnus 1966
 U. Ewerman
Jackie
 A. Swärd
Skuggan blir kortare
 D. Edqvist
Skuggan blir kortare
 D. Edqvist
Skuggan blir kortare
 D. Edqvist