bokrecensioner boktips

Där vägarna möts

Originaltitel: Neljäntienristeys
Författare: Tommi Kinnunen
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789113064352


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I början av 1900-talet slår den nyutexaminerade barnmorskan Maria sig ner i en by i nordöstra Finland tillsammans med sin lilla dotter. I fattiga hem hjälper hon byns kvinnor genom födslovåndorna och önskar dem ett bättre liv än vad hon själv egentligen tror på. Och trots att byborna tycker Maria tar sig större frihet än vad som är passande för en kvinna rår ingen på den egensinniga barnmorskan.

Lahja vill inte leva sin mors liv. Istället gifter hon sig med Onni, en stilig karl som varken super eller slår. Ändå hoppas Lahja på mer av honom än han någonsin kan ge henne. Och när Onni drar ut i krig växer avståndet mellan dem. För Onni bär på en hemlighet som vilar tungt över familjen.

Så en dag 1996, nästan hundra år efter att barnmorskan kom till byn, städar Kaarina, Lahjas svärdotter, vinden och finner det som har tigits ihjäl under alla år.

Där vägarna möts är en gripande släktkrönika som skildrar Finlands 1900-talshistoria genom tre generationer starka kvinnor.

Medelbetyg: 2,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Där vägarna möts :
2017-06-19 17:16
Inte alls i min smak.
Betyg 1
2017-07-17 17:02
Man kom ingen av huvudpersonerna särskilt nära. Det skulle vara tre gånger så tjock för att få mera innehåll. Ändå tyckte jag mycket om flera delar av boken särskilt hur man här uppe i norden inte alls för så länge sedan hade en så låg syn på kvinnor och människor som gör andra val i livet än det "Vanliga"
Boken hade också oväntade vändningar flera gånger. Jag kommer absolut att vilja läsa fortsättningen som redan nu finns att köpa.
Betyg 4
Liknande böcker:
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne
Samma Författare: