bokrecensioner boktips

I väntan på liv

Författare: Marika Kolterjahn
Genre: Ungdom
Ämnesord: kärlek, ungdom
Utgivningsår: 1999
ISBN: 9188877280


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Marta går i ettan på gymnasiet. Ingenstans känner hon sig hemma, aldrig kan hon vara sig själv. Tills hon så småningom förstår vad det faktiskt är hon känner för en tjejkompis …Denna debutroman handlar inte bara om hur det är att förstå att man är homosexuell, det är också en intensiv och övertygande berättelse om tonårslivets längtan efter att det riktiga livet ska börja.Marika Kolterjahn fick debutantpriset Slangbellan för I väntan på liv. Motiveringen löd: ”I berättelsen om en ung flickas erövrande av sin identitet har Marika Kolterjahn med konstnärlig kraft gestaltat det djupt mänskliga i hur vi når fram till oss själva när vi når fram till andra.” Slangbellan delas ut av Sveriges Författarförbund.


Utdrag ur boken:
fdkdmsklds
Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av I väntan på liv :
2004-09-16 21:29
Boken handlar om en tjej, Marta som går först året på gymnasiet. Hon väntar på att hennes liv ska börja samtidigt som hennes liv pågår för fullt. Hon känner att hon inte riktigt passar in bland hennes kompisar. Tills hon sedan förstår att hon är kär i sin tjejkompis Rita. Hon känner att hon är onormal, hon försöker dölja sin homosexuallitet…
Hon försöker söka hjälp hos RFSL, en förening för homosexuella. Där träffar hon Rebecka, och de börjar umgås. Nu börjar hon även få känslor för henne …

Marika Kolterjahn som är född år 1974 började skriva berättelser när hon bara var åtta år. Då handlade berättelserna mest om daggmaskar som bråkade, om marsmänniskor och om pirater som var på farliga äventyr. I väntan på liv är hennes första bok, och den har belönats med bokpriset Slangbellan. Marika har också skrivit en bok som heter ”Allt är mitt fel förstås” som kom ut år 2002.

I väntan på liv handlar om att hitta sin identitet och grupptillhörighet, att söka sig fram bland vänner för att hitta de verkliga vännerna, och att överrumplas av en kärlek som man inte förväntar sig eller ens önskar sig från början, en homosexuell kärlek. Jag tycker boken var väldigt bra, den har ett väldigt bra budskap. Men man ska nog vara lite äldre för att läsa boken och förstå.
Betyg 3
2005-02-16 16:02
Det här är en ungdomsbok, som handlar om 16-åriga Marta. Hon är en ganska tillbakadragen, grubblande tjej. Det som upptar hennes tankar allra mest är att hon precis upptäckt att hon gillar tjejer. Hon funderar mycket över saker som om hon ska berätta för familj och vänner, hur de kommer att reagera, om hon någonsin kommer träffa en tjej, var man träffar likasinnade, och så vidare. Kort sagt tankar som jag tror de allra flesta haft eller har. En bok att känna igen sig i, alltså. Ganska lättläst, och även om Marta grubblar och oroar sig en hel del så går det bra för henne till slut, hon kommer ut för vänner och föräldrar, som tar det rätt bra, och hon träffar en tjej som blir hennes flickvän.

[Denna recension har tidigare publicerats på http://www.saffo.se/recensioner.htm ]
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till I väntan på liv
Liknande böcker:
En flicka till häst
 E. Bagnold
Silverskeppet
 J. Moen
Hotellet
 P. Jansson
Cirkus
 P. Jansson
Nära ögat, Sandra
 I. Högelin-Brattström
Dödlig ömhet
 A. Berggren
Moxie
 J. Mathieu
Seraphinas cirkel
 J. Shipley
Betty som detektiv
 M. Sutton
Tvillingdetektiverna
 S. Ahlrud