bokrecensioner boktips

Yahya Hassan

Författare: Yahya Hassan
Genre: Poesi/Lyrik
Utgivningsår: 2013
ISBN: 9789113066523


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Yahya Hassan, född 1995, debuterar med en självbetitlad diktsamling om en uppväxt präglad av våld, svek och kriminalitet. Det är en modig och explosiv bok som slagit kritikerna och läsarna med häpnad. Den har kallats en absolut nödvändig beskrivning av ett Danmark av idag - och är därmed på många sätt en beskrivning av dagens Sverige.

Ett samhälle skildrat inifrån, aldrig skönmålande och aldrig insmickrande. En familj skildrad inifrån, från en ung mans nollpunkt. Boken har slagit alla försäljningsrekord för en debutdiktsamling och själv har han sagt i en intervju med svensk tv: "Det spelar ingen som helst roll om dagordningen sätts från höger eller vänster, från Gud eller Satan. Det handlar om litteratur, om poesi. Jag ser helst att litteraturen och poesin är fri från diverse konventioner."

"Han går in i schablonerna, skriver sig själv som en empatilös rånare och våldsman från förorten, bjuder läsaren på en bild som bekräftar dennes värld. Men precis som hos Sonja Åkesson visar sig schablonerna otillräckliga, dumma och sköra. Något i dem spricker, förskjuts, avslöjar dem. Det är därför boken blir så stark - Hassans vrede är som Akilles, den brinner, kan liksom inte bäras av de på förhand givna sanningarna om kriminella tonåringar från förorten. Och det verkligt fina är att Hassan inte ger oss nya alternativa sanningar." Sydsvenskan
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Yahya Hassan :
2021-08-30 12:14
Yahya Hassan är namnet på både boken och poeten. Han var en dansk poet av palestinsk härkomst, som levde ett kort liv fyllt av droger och kriminalitet, men han lyckades även ge ut två diktsamlingar trots att han dog endast 24 år gammal.

Det är poetens egna erfarenheter från barndomen och ungdomen. Den grymme fadern, som aldrig verkar ha missat ett tillfälle att slå sina barn. En ungdomstid präglad av knark och kriminalitet. Han visar också på diskrepansen mellan många släktingars muslimska religiositet och det liv de verkligen levde. Och han berättar även hur mycket av livet som handlar om att se till att så många som möjligt i familjen får socialbidrag.

Jag är inte kompetent att recensera poesi, utan säger bara att boken och dikterna är intressanta som ett dokument över hur många invandrare i Danmark lever. Läs och bedöm själva.Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Yahya Hassan
Liknande böcker:
Åsnans år
 A. Farrokhzad
Dikter
 E. Stagnelius
Iktus
 A. Rydberg
Iktus
 A. Rydberg
Iktus
 A. Rydberg
Iktus
 A. Rydberg
Tornet
 W. Yeats
Från ett burspråk
 B. Andersson
Balladen om den gamle..
 S. Coleridge
Hela bollen ska ligga..
 B. Andersson