bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Huset Eliott
 E. Atkins
Lilla Fridolf 2013
 L. Bergendorff
Hollywoodmän
 J. Collins
Totte klär ut sig
 G. Wolde

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerModeslavar - den globala jakten på billigare kläder

 
Författare: Moa Kärnstrand & Tobias An dersson
Genre: Fakta
Ämnesord: , kläder
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789173436410
 
Lärorik:  9
Sorglig:  6

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


I västvärlden talas det ofta om en demokratisering av mode, om hur de billiga klädkedjorna möjliggör för alla att klä sig moderiktigt. De senaste trenderna manglas ut till kunderna i en rasande takt. Men klädindustrin har en smutsig baksida. 2013 inträffade vår tids värsta industriolycka då 1129 personer dog när en byggnad med klädfabriker rasade samman i Dhaka. Sedan dess har förändringen gått långsamt. Fortfarande upptäcks med jämna mellanrum livsfarliga fabriker, dödliga gifter och barnarbete. Hur kan detta fortsätta?

Journalisterna Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom följer de svenska klädföretagen från efterkrigstidens Borås till de nya låglöneländerna i Asien, för att berätta om människorna som betalar det verkliga priset för vårt billiga mode. På sin resa möter de läderarbetare i Bangladesh som sällan blir äldre än 50 år, tonåriga sömmerskor i Burma som får sparken om de blir sjuka och ljusskygga fabriksägare som omger sig med beväpnade vakter.

Modeslavar är ett reportage om en industri med mycket att dölja. Här blottläggs verkligheten bakom de stora klädföretagens hållbara fasad och konsekvenserna av en affärsmodell som går ut på att jaga världens lägsta priser. Men det ges också exempel på modeföretag som faktiskt försöker att förändra och har idéer om hur framtidens hållbara klädindustri kan se ut.

Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Modeslavar - den globala jakten på billigare kläder :


Berberis 2017-02-16 16:37
Arbetare i ett antal asiatiska länder tillverkar de kläder som vi sedan kan köpa billigt. De arbetar för många timmar, får alldeles för lite lön och far allmänt illa. Vatten och mark förstörs av gifter.
Hur det hänger ihop redovisas av två modiga journalister i denna skakande reportagebok. De har arbetat med den i några år.
Detta är undersökande journalistik av hög klass, men den ställer också krav på läsaren. Boken är bitvis lite jobbig att läsa, men i det stora hela högintressant.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Modeslavar - den globala jakten på billigare kläder


  Köp boken som film på cdon: