bokrecensioner boktips

Massakern på Norrmalmstorg

Författare: Claes-Göran Bergstrand
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, politik, historia, spänning
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789188528933


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Bondeupproret 1743 skakade riket i dess grundvalar. Militären dödade 144 människor
i bondetåget, fängslade tusentals bönder och avrättade sex av ledarna på order av dåvarande riksråd med adeln i spetsen! Det är det allvarligaste anfallet på civila i vår historia och orsakades av en upphetsad situation, som gick alldeles fel. Böndernas upprepade krav på att få inflytande avfärdades av en maktfullkomlig överhet, som misstolkade deras skrivelser och uppvaktningar.
Upproret var dock en av många förelöpare till modernare synsätt, där lagar som Tryckfrihetsförordningen 1766 och en ny syn på folk och överhet växte fram.

Författaren Claes-Göran Bergstrand med rötter i Rättvik och med anfäder med i upproret, har lyckats fånga upprinnelsen till bondetåget, levandegjort livet i dåtidens landsbygd, dokumenterat den långa marschens många insatser och uppoffringar och den olyckliga upptrappningen med blodbadet på Norrmalmstorg som crescendo. Boken bygger på en mycket omfattande släktforskning och studier av det dåtida ståndssamhället. Dokumentärromanens persongalleri är autentisk, men berättelserna och dialogen är fiktiva, men bygger på de historiska händelsernas logik.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Massakern på Norrmalmstorg :
2017-02-04 10:29
Boken behandlar ett bondeuppror år 1743 i Sverige. Dalabönderna tågar till Stockholm för att protestera mot "galna" krig, skatter och adelsvälde. Resultatet blir att 144 bönder skjuts ihjäl på Norrmalmstorg.
Författaren har gjort en fantastisk research, då alla personer och händelser som förekommer i romanen är tagna ur verkligheten, endast dialogerna är fiktiva. Bergstrand ska ha en stor eloge för detta grundläggande och omfattande arbete.
Boken blir emellertid lite för omfattande och fylld med lite för mycket dialoger mellan huvudpersonerna. Lite sovring hade inte skadat.
Det är en mustig och intressant historia, som väl är värd att läsas.
Betyg 3
Liknande böcker:
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Silvretsrike
 C. Iggulden