bokrecensioner boktips

Trädet som kunde niga

Författare: Beverley Nichols
Genre: Ungdom
Ämnesord: ungdom, äventyr
Utgivningsår: 1946
ISBN: 9186196138


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Judy och hennes farmor äger en affär under det stora trädet i skogen, dit skogens alla djur kunde komma och köpa det de behöver.
De får konkurrenter när Sam och hans farfar öppnar en affär i andra änden av skogen.
Medelbetyg: 3,75 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Trädet som kunde niga :
2004-09-13 17:16
Trevlig bok som påminner rätt mycket om Roald Dahls Häxorna.

Det finns en uppföljare till denna; Fröken Smith - Den elakaste Häxan i världen.

Betyg 3
2007-08-14 17:15
En förunderlig och högst övertygande bok. Judys och hennes mormors (tror jag nog att det är) äventyr i skogen är engelsk barnlitteratur när den är som bäst. Tyvärr har man kortat ner nyare utgåvor jämfört med den första. Boken följs av Den förtrollade floden och ytterligare en (som jag tror nog heter Det förtrollade berget). I Den förtrollade floden är det Judys två barn (Jill och Jack) som är huvudpersonerna och som så ofta i engelsk barnlitteratur har flickan en dominerande roll. Pojken här är hennes lillebror. Bandet mellan dem är starkt och gjorde bl.a. ett djupt intryck på min dotter visavi hennes egen yngre bror. I så många s.k. pojkböcker glömmer man ofta bort flickkaraktärerna. Tyvärr! Well, denna bok och övriga ovan nämnda ger jag utan tvekan högsta betyg.
Betyg 5
2007-10-24 21:46
Jag orkade inte läsa hela, det kändes som om ingenting hände och om det hände något så var det inte kul
Betyg 2
2011-07-25 22:29
Av de tre tidigare recensenterna av denna fantastiska bok verkar den första och den tredje vara av manligt kön av namnen att döma. Den andra (Judy) antar jag vara kvinna. Det är bara hon som inser hur fantastiskt innehållsrik och fantasieggande boken egentligen är. Att fokus ligger på den kvinnliga huvudpersonen upplevde jag både i denna bok och i "Den förtrollade Floden" och i "Det förtrollade berget" som mycket positivt. Att ha både Judy, hennes mormor, och Jill som förebilder och som självklart handlingskraftiga individer här präglat inte bara mig utan även de kvinnobarn jag läst berättelsen för. Boken är utan tvekan värt betyget 5. (Självklart har även små gossar i min närhet fått taga del av böckerna och även de påverkats positivt).

Betyg 5
Liknande böcker:
Härifrån till Kim
 B. Danielsson
Farlig lek, Tina!
 H. Samuel Fleischman
Tidssvävarna
 A. Holmström
Plutoniumspåret
 J. Stenlund
Trollkarlarna
 M. Sanden
Det bubblar i fjorden
 J. Stenlund
En mystisk historia
 H. Iseborg
Samma Författare: