bokrecensioner boktips

Råttan i pizzan - folksägner i vår tid

Författare: Bengt af Klintberg
Genre: Fakta
Ämnesord: kultur, historia
Utgivningsår: 1990
ISBN: 9172630159


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Folklivsforskaren Bengt af Klintberg har i den moderna klassikern Råttan i pizzan valt ut hundra av de makabra och "sanna" historier som cirkulerar i samhället. I sina kommentarer visar han hur dessa moderna folksägner avslöjar våra hemliga önskedrömmar och ångestfantasier.
Medelbetyg: 2,6 (15 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Råttan i pizzan - folksägner i vår tid :
2004-09-08 17:51
Till en början var den ganska rolig, men sen blev de flesta historierna torrare och mer utdragna.

Man ryser ändå till när man läser en del av de makabra berättelserna, och skrattar lite när man tänker efter hur lätt en del går på "vad som helst".

Denna samling skrönor funkar alldeles ypperligt som toalettlitteratur eller i värsta fall när man väntar på i en lååång kö någonstans.

Annars har jag använt den i svenska2-undervisning på högstadiet. Det funkade faktiskt ganska bra. Jag fick i allafall elevernas uppmärksamhet och vi fick igång lite diskussioner.
Betyg 2
2004-09-30 18:16
Bengt af Klintberg har i "Råttan i pizzan" samlat ett urval av våra moderna vandringssägner. Det är lätt att man utgår från att vidskepligheten inte har någon plats i vår tid. Men Klintberg visar oss motsatsen, många av dessa moderna sägner är fullt accepterade i vår tid. Alla har vi någon gång hört om en pizzeria som serverar råttkött, invandrare som odlar potatis i lägenheterna eller smugglare som gömmer heroin i döda bebiskroppar. Det är lätt att tro det media rapporterar till oss, eller myndighetspersoner som lärare berättar i skolan. Här visar dock Klintberg hur ofta media faktiskt rapporterar nyheter utan någon verklig källa bakom.

Som helhet är dock denna bok ganska torr och tråkig. Det känns inte som författaren har en röd tråd i det han berättar och på så sätt blir boken mer av ett "uppslagsverk". Många av historierna är roliga att läsa men ramarna Klintberg använt fungerar ganska dåligt. Jag ger denna faktabok en tvåa i betyg.
Betyg 2
2004-10-19 12:38
Ja detta är en anorlunda bok som det kan pratas mycket om, men inget som jag tycker är så där jättebra.
Betyg 1
2004-11-08 10:37
Den perfekta skithusboken, läsa medans man vilar inne på toan. Den går nästan inte att läsa i sträck pga att många historier liknar varandra.
Betyg 2
2005-02-02 20:05
Små roliga historier men som sagt inget att sträckläsa..
Betyg 3
2005-10-10 16:15
Helt läsvärd som tidsfördriv.
Betyg 3
2005-11-18 12:43
Den var ju inte särskilt intressant så att säga.
De olika små historierna var väldigt förutsägbara och medelmåttiga. Inte ens på mellanstadiet då vår lärare öläste några historier ur den tyckte jag dem var särskilt bra.
För en del halvroliga historier får den en tvåa.
Betyg 2
2006-02-06 19:06
Jag är förvånad över att denna bok har fått så pass dåligt betyg. Jag är visserligen väldigt intresserad av folksägner och folklivshistoria så för mig är det en kanonbok! En av mina favoriter som fortfarande sätter skräck i mig är "Människor kan också slicka" - obehaglig och hårresande!
En väldigt intressant och kul bok enligt mig!
Betyg 4
2006-04-02 18:24
Kul tidsfördriv!
Betyg 3
2007-04-11 19:02
Definitivt läsvärd. Men jag ser den inte som en spänningsbok att sträckläsa. Det är en faktabok, där varje berättelse kan vara otäck/spännande/rolig i sig. Men framför allt avslöjar den både önskedrömmar och fördomar.
Betyg 4
2009-06-15 19:10
Många av dess historier kan man gång på gång läsa i kvällspressen och med tiden känner man igen dem som bluff eller some "råttan i pizza" historia.
Många av dem cirkulerade som muntliga när jag var barn och tonåring och avslöjande nu om att de var bluff är rätt roligt.
Betyg 4
2014-02-18 19:36
lite segare än jag förväntat mig, går absolut inte sträckläsa i utan bara bläddra några sidor när man får ett par minuter över...
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Råttan i pizzan - folksägner i vår tid
Liknande böcker:
Påskharen
 B. af Klintberg
Korstågen
 D. Harrison
Hasse & Tage - Från äp..
 U. Mårtensson
Säpo inifrån
 B. Nylander
Den siste gudfadern
 J. Follain
Ungernrevolten
 A. Szulc
Kalmarunionen
 D. Harrison
Tjernobylkatastrofen
 S. Olsson
Samma Författare: