bokrecensioner boktips

Vem dödade riddaren?

Författare: Arturo Perez Reverte
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, psykologi, historia, kärlek, kultur
Utgivningsår: 1990


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Trots sin ungdom är Julia redan en erkänt skicklig konservator. Inför en konstauktion i Madrid får hon i uppdrag att restaurera en flamländsk tavla från slutet av 1400-talet.
Tavlan föreställer två män som spelar schack medan en kvinna sitter och läser i bakgrunden. Under ett skikt i målningen upptäcker Julia en hemlig unskrift gjord av konstnären:
''Vem dödade riddaren?'' eller ''Vem slog springaren?''
Julia bestämmer sig för att ta reda på mer om de tre personerna på bilden. Det visar sig att ett passionsdrama döljer sig bakom den stillsamma scenen. Schackspelarna var rivaler om kvinnan och en av dem, riddaren, blev mördad.
Ett annat drama utspelar sig i Julias omgivning, i Madrids mondäna konstkretsar. Det går en mördare lös - någon som måste vara en briljant schackspelare, eftersom han följer en strategi baserad på tavlans schackparti.
Med mördaren i hälarna söker Julia efter svaret på tavlans dubbla fråga.

Arturo Pérez-Reverte tillhör en ny spännande generation spanska författare och fick sitt stora internationella genombrott med denna mångfasetterade roman.Utdrag ur boken:
Tycker ni om att lösa paradoxer? Inte bara musiken, måleriet och, antar jag, schackspelet är fulla av paradoxer. Titta här. Han sträckte sig fram mot bordet, plockade upp papper och penna och skrev några rader som han visade för Muñoz. Ta en titt på det här.
Schackspelaren läste högt:
- 'Det meddelande jag i detta ögonblick skriver är det som ni i detta ögonblick läser'. Han såg häpet på Belmonte. Vad menar ni?

Medelbetyg: 4,5 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vem dödade riddaren? :
2004-08-30 13:12
Efter att ha läst Dumasklubben var jag tvungen att läsa denna.

Jag är otroligt imponerad av Revertes Skrivarteknik, han får verkligen läsaren och huvudpersonen i boken att känna en otrolig samhörighet med karaktärerna, både de historiska och de nutida. Personbeskrivningarna och händelseförloppen håller mycket hög klass, det är en ren njutning att läsa denna bok.

Tavlans personer, schackpartiet och den dolda inskriptionen får ett rejält grepp om läsaren, och mystiken tätnar ännu mer, när det femhundra år gamla schackpartiet än en gång spelas i det nutida Madrid, med ett mord som utspelas för varje utslagen pjäs från brädet.

En stabil femma.


Boken har liksom Dumasklubben filmatiserats.
Den heter Uncovered med Kate Beckinsale i huvudrollen.

http://www.capitanalatriste.com/escritor.html?s=cine
Betyg 5
2005-01-10 14:15
Jag kan bara instämma med föregående talare.

En höglitterär konst-/mord-/schackgåta som samtidigt lyckas röra vid tillvarons filosofiska bråddjup på Borges-manér.

En bok som fängslar, berör och låter läsaren betrakta saker och ting ur nya perspektiv - likt spelaren framför ett schackbräde.

Kanske inget för de som letar efter något lättläst och lättsmält, men ett MÅSTE för schackspelare som också tycker om pusseldeckare.

Den första - men definitivt inte sista - boken jag läser av Reverte
Betyg 5
2007-12-15 18:23
Perez-Reverte kan det här Da-Vincikod/Focaults pendel-konceptet och lägger det på en nivå som är behaglig. Inte så actionlätt som Browns eller så tung som Ecos. Både den här och Dumasklubben är underbara rent plot och äventyrsmässigt.

Däremot är den här rätt okänslig i beskrivningen av rollfigurer, deras medmänsklighet, även om figurerna är rätt originella och spännande. Kanske för att man är svenskt blödig, vad vet jag, men det drar ner denna bok från den rätt solklara femma den skulle ha med lite... hjärta.

Så sorry, nu är det inte fem i snitt och toppen av listan längre.
Betyg 4
2008-01-25 23:11
Perez-R är en av mina favoriter. Det får bli en stark fyra till den här boken. Kanske är The Nautical Chart och The Queen of the South lite närmare högsta betyg. Men nästan alla hans böcker är otroligt läsvärda.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Vem dödade riddaren?
Liknande böcker:
På ett ögonblick
 J. Callaghan
Daisy Darker
 A. Feeney
Islossning
 A. Dahl
Mörk flod
 D. Meyer
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödsmärkt
 P. James