bokrecensioner boktips

Pojken från Herculaneum

Författare: Jan Ljusterdal
Genre: Historisk roman


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Pojken från Herculaneum är första delen i en planerad trilogi om svearna Amund och Björn. När historien börjar är Claudius kejsare i Rom och Sverige består av olika stammar som under vissa perioder idkar handel och umgås med varandra, men under andra perioder krigar om makt och ära. I Romariket bor befolkningen i städer med badhus och teatrar. I Sverige bor vi i enkla hus tillverkade av trä och med halm- eller torvtak som skydd mot väder och vind. Amund och Björn växer upp i Håge by, någonstans i nuvarande Uppland. Efter att byn en iskall januarinatt blivit attackerad och bränd till grunden av fientliga stammar, tvingas den tolvårige Amund och den elvaårige Björn, fly för sina liv tillsammans med Björns far, Odd. Alla de andra av byns innevånare blir brutalt slaktade eller sålda som trälar. Vi får nu följa Amund och Björn på deras flykt söderut tills de når handelsplatsen Kivik i södra Skåne. Där växer våra vänner upp till unga män. När händelserna i deras barndom till slut kommer ikapp dem, blir de båda kusinerna tvungna att fly vidare. De bestämmer sig för att ta sig till den romerska gränsen och där ansluta sig till de romerska legionerna. Nu börjar ett spännande, men farlig liv som legionärer i den mäktigaste armé världen hittills har skådat. Ska Amund och Björn någonsin kunna ta sig hem till Håge igen och ta tillbaka det som så brutalt togs ifrån dem, den där iskalla januarinatten?
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Pojken från Herculaneum :
2016-01-16 10:15
Gav min in i denna bok med tanken att detta är ju inte min typ av bok men jag ger den en chans ändå.

Efter att ha läst några sidor var jag fast. Ville inte lägga ifrån mig boken överhuvudtaget.

Det händer saker hela tiden, så boken har inte för ett ögonblick blivit det minsta långtråkig.

Den är väldigt lättläst och välskriven.

Jag älskar när jag får tag i en bok som fångar mitt intresse så totalt så att jag aldrig vill lägga den ifrån mig.

Eftersom detta är den första boken i en planerad triologi så ser jag fram emot när de andra två böckerna kommer ut, för JA, jag tänker faktiskt läsa dem!

En helt klart läsvärd bok som gjorde att jag varken ville titta på tv eller roa mig på något annat vis. Jag blev helt fast!
Betyg 5
Liknande böcker:
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne