bokrecensioner boktips

Vakna

Originaltitel: Wake
Författare: Anna Hope
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2015
ISBN: 9789187343643


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

London 1920. En tragisk hemlighet knyter samman tre kvinnor: Hettie, vars bror drabbats av granatchock; Evelyn, som fortfarande sörjer sin älskade; och Ada, som aldrig fått något officiellt brev om sin sons död, och fortfarande hoppas att han ska komma hem.

Samtidigt som mysteriet som förenar dem börjar nystas upp, påbörjas Den Okände Soldatens resa från ett franskt fält till hemlandet. Det brittiska folkets sinnesstämning börjar äntligen bli mottaglig för att det finns en framtid, även efter det stora kriget. Men kan dessa tre kvinnor någonsin släppa taget om det förflutna?

Den 8:e november började den okände soldatens resa mot Westminster Abbey. Graven fylldes med 100 säckar jord från slagfältet i Frankrike. Den första veckan efter gravsättningen besöktes graven av 1 250 000 människor. Under dessa vibrerande dagar utspelar sig Anna Hopes roman om att våga hoppas och om att våga släppa taget.
Medelbetyg: 3,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vakna :
2015-12-01 17:30
Romanen börjar fantastiskt bra. Väcker mitt intresse för de tre kvinnorna. Men kvinnoporträtten fullföljs inte, storyn övertas av alla förberedelser inför Den okände soldatens grav, 7-11 november 1920 och beskrivningar av männens upplevelse av krigets helvete. Vem vet det kanske kommer en fortsättning, för så fort som här sker ju inte en försoning.
Betyg 3
2015-12-12 11:32
Detta är författarens debutroman, och vilken debut!
Boken handlar om tre kvinnor under ett par dagar i England år 1920. Världen håller så smått på att hämta sig efter första världskriget, men det finn en ohygglig massa svält och fattigdom att bekämpa. De tre kvinnorna, Hettie, Evelyn och Ada har alla drabbats av kriget.
Författaren spinner på ett mycket intrikat sätt ihop deras levnadsöden, och historiens början är egentligen en fruktansvärd dag i Frankrike 1917.
Miljöskildringen i boken är mycket bra och den är konstant intressant och spännande.
Läs den och få en intensiv inblick i en värld, som vi inte vet så mycket om.
Betyg 4
Liknande böcker:
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm