bokrecensioner boktips

Hotell Angleterre

Författare: Marie Bennett
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2015
ISBN: 9789146228134


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Sverige, 1940. Andra världskriget rasar i Europa och nygifte Georg Lindkvist blir inkallad för att försvara gränsen mot Finland. Han hamnar i ett militärläger i Norrbotten, där han inte bara måste överleva temperaturer på minus 40 utan också ett sadistiskt befäl. Händelserna i lägret leder till uppror och blodspillan och till att Georg slutligen blir internerad på falska grunder.
Våren 1943 blir Georgs övergivna fru Kerstin vän med den gåtfulla Viola hemma i Malmö. Trots sina olikheter kommer de varandra nära, och så småningom inleder de en passionerad kärleksrelation. Men den glamorösa Viola bär på många hemligheter och ibland försvinner hon utan förklaring. Kerstins osäkerhet förvandlas med tiden till brinnande svartsjuka och hon börjar leta efter bevis på Violas otrohet. Men de dubbla lojaliteter hon upptäcker sträcker sig mycket längre än hon kunnat ana och innebär en fara för henne själv.
När Georg återvänder hem efter fyra år plågas han av minnena från Svartnäset. Han försöker anpassa sig till sitt gamla liv, men med stämpeln "samhällsfiende" på sig är det inte lätt. Medan Georg drömmer om hämnd, plågas Kerstin av hur relationen med Viola tog en ände med förskräckelse. Ganska snart upptäcker hon att någon följer efter henne. Någon som känner till hennes och Violas förbjudna kärlek och som hotar att avslöja sanningen. För att kunna gå vidare och ha en chans att rädda sitt äktenskap, måste både Kerstin och Georg göra upp med det förflutna.
Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Hotell Angleterre :
2015-10-06 17:56
Redan på sidan 37 säger jag farväl till denna roman. Tycker inte att detta är skönlitteratur, snarare en redogörelse.
Betyg 2
2020-07-21 19:20
Hotell Angleterre är en riktigt intressant bok om beredskapsåren, sedd genom de äkta makarna Georgs och Kerstins ögon. Författaren gör inte anspråk på att ge en alltigenom sann bild av hur allting var i Sverige vid den här tiden. Visst fanns det interneringsläger i Sverige under kriget, men som Marie Bennett själv säger i bokens slutord, så satt ingen internerad så länge som Georg i boken får göra. Och Hotell Angleterre i Malmö har aldrig existerat och har inget att göra med Hotel d'Angleterre i Köpenhamn. Men detta är inte det viktiga. Boken handlar om två personer som skiljs åt under krigen, och som när de möts igen har svårt att hitta tillbaka till varandra igen.

Få kan förstå det trauma Georg har upplevt; bara de som själva varit med kan ha någon insikt. Och Kerstin, som blir upp över öronen förälskad i en kvinna och de inleder ett förhållande. Detta i en tid då homosexualitet var straffbart. Det var inte förrän 1944, som riksdagen beslutade att homosexualitet bland vuxna inte skulle vara kriminellt, utan istället ses som en sjukdom.

Bitvis är Kerstin en förfärligt jobbig person. Hennes svartsjuka tar fram det sämsta i henne, men det gäller väl oss alla. Jag har inte hört talas om någon svartsjuka som danat bättre människor. När Georg och Kerstin återförenas är hon inte längre tillsammans med Viola och en av hennes största fasor att någon ska avslöja att hon haft ett passionerat lesbiskt förhållande.

Detta är en välskriven bok och läsaren får en mycket god bild av Georgs och Kerstins känslor. En mycket bra debutbok, och det ska bli mycket intressant att se vad Marie Bennett kommer att leverera i framtiden.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Hotell Angleterre
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen