bokrecensioner boktips

Drömmen om Ester

Författare: Anna Jörgensdotter
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2015
ISBN: 9789100141738


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ester växer upp bland sju syskon alldeles i närheten av Anders Zorns gård i Mora, börjar tjäna som piga och flyttar så småningom till Stockholm. Hon skriver in sig vid en konstskola, arbetar som syflicka om dagarna, gömmer lera i fickorna och skulpterar om nätterna. Hon tar sig nästan in på männens arena, innan bakslaget kommer. Efter tiden på Katarina sjukhus kommer hon att tillbringa resten av sitt liv på olika institutioner, i gränslandet mellan dröm och verklighet.

Drömmen om Ester är en poetisk romanfantasi, löst spunnen kring konstnären Ester Hennings liv och verk.
Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Drömmen om Ester :
2015-08-25 16:50
Denna roman har fått goda omdömen av vår kritikerkår. För det första är det ingen roman, utan består av olika romanfragment eller prosastycken. Jag får inget sammanhang. Kan inte låta bli att tycka att det förstås är enklare att skriva så här, än att få ihop en sammanhängande roman om konstnären Ester Henning. Besviken läsare.
Betyg 2
2015-08-26 15:12
Boken är en fiktiv berättelse byggd på konstnären Ester Hennings liv. Själva historien i boken håller sig till sanningen, men tankar och känslor är påhittade.
Ester Henning hade ett tragiskt liv. Egentligen, så ville hon inget annat än att måla och skulptera, men det "gick inte för sig" i Sverige i början på 1900-talet. Hon får tidigt diagnosen schizofreni, och tillbringar större delen av sitt liv som ett kolli på olika mentala institutioner.
Författaren har lyckats väldigt bra med boken. Den är intressant, tankeväckande och läsvärd.
Betyg 4
Liknande böcker:
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Samma Författare: