bokrecensioner boktips

Medan mörkret faller

Författare: Anna Lihammer
Genre: Deckare
Ämnesord: historia, spänning
Utgivningsår: 2014
ISBN: 9789175033761


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Medan mörkret faller :
2015-08-13 19:18
Medan mörkret faller, Anna Lihammer. Historisk Media, Lund 2014


”Det är en ohygglig värld som gör de ondskefulla till gudar och de goda till mördare”. Det är så kommissarie Carl Hell känner inför sitt dilemma att jaga en mördare som mördat en framstående akademiker i Anatomiska institutionens källare, som i sin tur tagit sig rätten att leka Gud, egentligen förtjänade han sitt öde, om än väl brutalt. Kan man resonera så utan att själv hamna i konflikt med sin moral. Mordet kom att bli en kedja av fler.

Kommissarie Hell är en egensinnig man som inte följer den gängse normen, han vill ha människor omkring sig som tänker själva, inget fjäskande varken från sin sida eller andras. När han valde den kvinnliga polissystern Maria att följa med till Uppsala så tittades det snett, det var inte vanligt att de kvinnliga poliserna fick vara ute på fält, de fick mest syssla med att ta hand om kvinnor och barn. När den första rädslan och funderingarna lagt sig så började Maria allt mer trivas att arbeta med honom, just för att han varken krävde vare sig smicker eller tjänster.

En brutal mordhistoria som följs av fler, det är riktigt plågsamt att långsamt och ingående från offrets syn vara med om hela processen, sedan när bakgrunden rullas upp kan man rikta uppmärksamheten där, det blir lite av ett dilemma när det framkommer vad mordoffren sysslade med och det är vad jag tror är meningen. Det är 1934 och mörkret faller över Europa, i Tyskland har nazisterna tagit makten, nationalismen sprider sig och i Sverige har steriliseringslagen klubbats igenom.

Anna Lihammer berättar en fiktiv mordutredning och förankrar den i tiden, på så vis får man både spänning och historia. 1934 är inte så länge sedan, men man förstår att mycket har hänt sedan dess, homosexualitet var brottsligt, man steriliserade människor som ansågs sinnesslöa och det utfördes experiment. Anna har mycket skickligt fått fram tidens samhälle, och miljöerna i Uppsala beskrivs detaljerat, även personporträtten framställs med skärpa. Summan blir en spännande deckare som får med så mycket mer.

Betyg 3
2016-05-28 11:48
En helt ok deckare som dock får mig att undra varför folk inte skriver vanliga böcker i stället. Trettiotalet var uppenbarligen en intressant tid och den akademiska miljön skildras väl, men mordintrigen känns ibland konstruerad i överkant.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Medan mörkret faller
Liknande böcker:
Mysterierna på Kerrsta
 S. Samuelson
Brinn mig en sol
 C. Carlsson
Villebråd
 D. Meyer
Hon som måste dö
 D. Lagercrantz
Mörkret vet
 A. Indridason
Mord i församlingen
 B. Håkansson
Rosenkavaljeren
 S. Trenter
Windsorknuten
 S. Bennett