bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Den lilla bokhandeln r..
 J. Colgan
Glasslottet
 J. Walls
Doften av en man
 A. Pleijel
Det lilla bageriet på..
 J. Colgan
Förödmjukade och förne..
 F. Dostojevskij
Berättelse om ett äkte..
 G. Gulliksen
Den stora Utställningen
 M. Hermansson
Bara idag
 F. Welander
Det sjunde barnet
 E. Valeur
Oppermanns
 L. Feuchtwanger

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerLinjen

 
Författare: Elise Karlsson
Genre: Roman
Ämnesord: depression, hälsa, kärlek, framtid
Utgivningsår: 2015
ISBN: 9789127141377
 

KÖP PÅ CDON.COM


Direktlänk till boken hos Bokus


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En linje: ett gemensamt projekt, en hållning. Men också en gräns, det som skiljer innanför från utanför.


Ett kontorslandskap i en byggnad av glas. Smattret från tangenter, doften av kaffe. En kvinna har återigen fått chansen efter en tid som arbetslös. Företaget gör manualer i självhjälpssegmentet. Det handlar om att ge människor verktyg. Att förändra. Så att de blir mer effektiva, bättre på att kommunicera. Romanjaget är hårt arbetande och klättrar snabbt inom företaget. Jobbet tar upp allt mer av hennes tid och hon umgås intensivt med kollegorna. Kanske älskar hon rent av en av dem? Men snart börjar det ryktas om nedskärningar. Hon, som alltid haft tillfälliga anställningar, vet att det gäller att hålla sig på rätt sida när bilan faller.


Linjen är en mörkt humoristisk undersökning av arbetet som idé, ideologi och vardag. När det börjas kännas absurt, titta upp och se dig omkring. Känner du igen dig?

Medelbetyg: 2 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Linjen :


d@ddydj 2015-07-13 21:53
Vad är egentligen ett sunt förhållningssätt till ett arbete? När vi lägger för mycket energi på jobbet riskerar vi att bli utbrända enstöringar. När vi lägger för lite energi riskerar vi att bli uppsagda. Ett arbete är att befinna sig på en ständig vågskål där varje handling kommer innebära en viss tyngdförskjutning, där det gäller att ständigt lägga en motvikt innan vågskålen tippar över och allt skiter sig. Lätt är det inte, trots att vi gör det flera dagar i veckan, år efter år.

Elise Karlsson skriver i ”Linjen” om Emmas väg från arbetslöshet tills hon får ett jobb där hon hamnar i en någotsånär hög position. Vi får följa det känslospektra som varje steg innebär. Allt ifrån arbetslöshetens depressivitet där Emma upplever en förlust av sitt värde, till att vara provanställd med den ständigt gnagande oron över att hela tiden göra mer än så gott hon kan för att hålla sig kvar, tills befordran kommer och arbetet blir hennes liv.

”Linjen” är ångestladdad läsning som tydliggör maktstrukturerna vi faller offer för inom arbetslivet: den ständiga känslan av att känna sig utbytbar såvida man inte gör arbetet till sitt liv, den hierarkiska skillnaden kollegor emellan som skapar skavsår, den ständiga kampen om att bli kvar och kämpa sig högre upp.

Till skillnad från merparten av kollegorna blir arbetet för Emma synonymt med hennes liv. Hon får aldrig några vänner utanför jobbet och inget stadigvarande förhållande. Men för henne spelar det ingen roll eftersom jobbet får henne att känna sig värdefull, i jämförelse med tiden då hon gick arbetslös. Vad säger inte det om vår syn på arbetet, som något av det mest värdeskapande vi har i våra liv, åtminstone blir det aldrig mer påfallande än då vi går arbetslösa och ser alla andra streta på medan man själv blir utsugaren.

Elise Karlsson skriver sparsmakat och ibland blir det brutalt slagkraftigt, men när det inte blir slagkraftigt rycks man istället ur stämningen. Jag kom aldrig direkt in i boken, men den lämnade mig ändå med en kvarvarande känsla av obehag då introspektionen över ens eget förhållningssätt till arbetet blir oundvikligt.
Betyg 2

Skriv egen bokrecension till LinjenKÖP PÅ CDON.COM


  Köp boken som film på cdon: