bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Smittans tid : en förf..
 P. Giordano
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Historiens största spi..
 G. Wall
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Pratbubblan!
 S. Hegerfors
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDe som viskade

 
Författare: Orlando Figes
Genre: Fakta
Ämnesord: krig, politik, historia, kultur
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789186675608
 
Lärorik:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Det ryska språket har två ord för »den som viskar» ett för den som viskar av rädsla för att höras, ett annat för den som viskar bakom ryggen på folk och informerar myndigheterna. Orden har sitt ursprung i stalintidens språkbruk, då hela sovjetsamhället bestod av viskare av den ena eller andra sorten. Vi möter dem i De som viskade, som är ett unikt vittnesdokument om livet i Stalins Sovjet.

Hur kunde människorna bevara sin personliga identitet när Stalins diktatoriska regim kontrollerade varje del av deras liv? Vilket sorts liv var möjligt i minimala, kommunala bostäder där varje samtal kunde avlyssnas genom de tunna väggarna och där man i vilket ögonblick som helst skulle kunna beskyllas för att vara »folkets fiende»?

Orlando Figes har varit gästforskare i Moskva och har haft hjälp av människohjälpsgruppen Memorial som har tagit på sig uppgiften att dokumentera de illdåd som begicks under den kommunistiska diktaturen. Memorial har samlat in dagböcker, brev och foton, material från myndigheters och privatpersoners arkiv, och intervjuat »vanliga» människor. Detta arbete har nu resulterat i De som viskade.

Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av De som viskade :


poby 2015-07-06 08:52
Undertiteln till den här boken är: Tystnad och terror i Stalins Sovjet. Boken handlar om just detta. Den tar fram de få skriftliga och muntliga bevis, som finns kvar på hur "vanligt" folk levde i Sovjetunionen under Stalins tid med terror och skräck. Fram träder en värld av tystnad. Nästan ingen vågade knysta något negativt om den tid de levde i. Det ledde oftast till omedelbar häktning och ofta avrättning dagen därpå! Det bästa var att blunda, se bort, vara tyst och eventuellt viska något till sin närmsta förtrogne, som ofta var en dagbok.
Författaren har gjort ett enormt jobb genom att samla in fakta: dagböcker, brev, gjort intervjuer mm. Boken har tagit lång tid att skriva, och den är på över 700 sidor.
Den tog lång tid att läsa, men var kontant intressant.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till De som viskade


  Köp boken som film på cdon: