bokrecensioner boktips

HHhH

Författare: Laurent Binet
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, politik, historia, spänning
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789171734419


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Navet i Laurent Binets intrikata dokumentärroman HHhH är ett av andra världskrigets mest omskrivna attentat, det mot Reinhard Heydrich, riksprotektor i Böhmen-Mähren och chef för Rikssäkerhets­överstyrelsen, i Prag 27 maj 1942. Två män från den tjeckoslovakiska exilarmén angriper den bil Heyd­rich färdades i. Men angreppet, med en kulspruta och en modifierad pansarvärnsgranat, går inte riktigt som motståndsmännen har tänkt sig.
HHhH handlar nu inte enbart om attentatet, dess förberedelser och konsekvenser, utan formar sig också till ett porträtt av den person Adolf Hitler kallade "Tredje rikets farligaste man". Vi får följa Heydrich från en förhållandevis ombonad barndom (där han i skolan kom att gå under det föga smickrande öknamnet "geten") till rollen som fanatisk och outtröttlig "förintelseorganisatör".
Binet nöjer sig emellertid inte med att återge det historiska förloppet, han problematiserar även själva återberättandet, själva fiktionen, och för ett resonemang med sig själv och läsaren om den egna romanens utgångspunkter och framställningsform.

Titeln HHhH syftar på ett talesätt inom SS, "Himmlers Hirn heißt Heydrich", Himmlers hjärna heter Heydrich, så stort ansåg man nämligen Heydrichs inflytande på SS-chefen Heinrich Himmler vara.
Laurent Binet är född 1972 i Paris. Han har undervisat i franska och publicerat flera skönlitterära böcker. HHhH, som i original utkom 2010, belönades med det prestigefyllda Goncourtpriset.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av HHhH :
2015-05-20 20:35
Reinhard Heydrich var en av de (om inte den) otäckaste personerna i Adolf Hitlers närmaste krets. Han var Heinrich Himmlers närmaste man och han lade grunden för den "slutgiltiga lösningen" av judefrågan, dvs den totala utrotningen av alla judar.
Boken handlar om attentatet mot Heydrich i Prag 1942. Författaren har byggt boken runt faktiska händelser, men han har tillåtit sig att fälla in "troliga" händelser och kommentarer här och där. Därför är boken klassad som skönlitteratur.
Författaren har gjort ett ordentligt research arbete, och boken är ofta mycket intressant och spännande. Tyvärr, så gör Binet rätt så ofta avbrott i berättelsen, och kommer in på andra spår, som har minimalt med denna historia att göra. Han ber ofta om ursäkt för sina "avbrott", men det är emellanåt mycket irriterande och gör att berättelsen hackar och att man tappar tråden.
Betyg 3
Liknande böcker:
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff