bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Silvretsrike
 C. Iggulden
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken
Galgen, gigan och tärn..
 P. Adler
Den andra dödssynden
 J. Guillou
Segraren
 S. Scarrow
Sigmund härskaren
 E. Arnesson
Falken från Sparta
 C. Iggulden
Familjen Palmisano
 R. Nadal
Innan svenskarna kom
 A. Olsson
Jaktfalkens ögon
 S. Viksten

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerHHhH

 
Författare: Laurent Binet
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, politik, historia, spänning
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789171734419
 
Spänning:  3
Lärorik:  7

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Navet i Laurent Binets intrikata dokumentärroman HHhH är ett av andra världskrigets mest omskrivna attentat, det mot Reinhard Heydrich, riksprotektor i Böhmen-Mähren och chef för Rikssäkerhets­överstyrelsen, i Prag 27 maj 1942. Två män från den tjeckoslovakiska exilarmén angriper den bil Heyd­rich färdades i. Men angreppet, med en kulspruta och en modifierad pansarvärnsgranat, går inte riktigt som motståndsmännen har tänkt sig.
HHhH handlar nu inte enbart om attentatet, dess förberedelser och konsekvenser, utan formar sig också till ett porträtt av den person Adolf Hitler kallade "Tredje rikets farligaste man". Vi får följa Heydrich från en förhållandevis ombonad barndom (där han i skolan kom att gå under det föga smickrande öknamnet "geten") till rollen som fanatisk och outtröttlig "förintelseorganisatör".
Binet nöjer sig emellertid inte med att återge det historiska förloppet, han problematiserar även själva återberättandet, själva fiktionen, och för ett resonemang med sig själv och läsaren om den egna romanens utgångspunkter och framställningsform.

Titeln HHhH syftar på ett talesätt inom SS, "Himmlers Hirn heißt Heydrich", Himmlers hjärna heter Heydrich, så stort ansåg man nämligen Heydrichs inflytande på SS-chefen Heinrich Himmler vara.
Laurent Binet är född 1972 i Paris. Han har undervisat i franska och publicerat flera skönlitterära böcker. HHhH, som i original utkom 2010, belönades med det prestigefyllda Goncourtpriset.

Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av HHhH :


poby 2015-05-20 20:35
Reinhard Heydrich var en av de (om inte den) otäckaste personerna i Adolf Hitlers närmaste krets. Han var Heinrich Himmlers närmaste man och han lade grunden för den "slutgiltiga lösningen" av judefrågan, dvs den totala utrotningen av alla judar.
Boken handlar om attentatet mot Heydrich i Prag 1942. Författaren har byggt boken runt faktiska händelser, men han har tillåtit sig att fälla in "troliga" händelser och kommentarer här och där. Därför är boken klassad som skönlitteratur.
Författaren har gjort ett ordentligt research arbete, och boken är ofta mycket intressant och spännande. Tyvärr, så gör Binet rätt så ofta avbrott i berättelsen, och kommer in på andra spår, som har minimalt med denna historia att göra. Han ber ofta om ursäkt för sina "avbrott", men det är emellanåt mycket irriterande och gör att berättelsen hackar och att man tappar tråden.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till HHhH


  Köp boken som film på cdon: