bokrecensioner boktips

Och jorden färgas röd

Författare: Michael Peterson
Genre: Historisk roman
Ämnesord: filosofi, krig, mat, politik, hälsa, mord, musik, psykologi, religion, historia, kärlek, kultur, spänning, ungdom
ISBN: 9789100550523


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I Vita Huset övertygar President Lyndon Johnson ambassadör Bradley Marshall om att han ska åka till Vietnam. Bilda sig en egen uppfattning om läget. Och kommer Marshall fram till att U.S.A. bör dra sig ur kriget, svär Johnson att lyda hans råd.

På den amerikanska ambassaden i Saigon sitter Wilson Abbot Lord, chefen för CIA i Vietnam, och bestämmer sig för att det inte finns någon annan utväg - han måste döda presidentens liberale rådgivare som är på väg. Alltför mycket står på spel, alltför många liv är redan spillda för att dra sig ur nu.

Och på höjd 742 i närheten av Khe Sanh i den vietnamesiska djungeln, ber fänrik Luke Bishop stridsledningen om att förflyttas. Höjden är omgiven av fienden, det är bara en fråga om dagar innan hans tjugo soldater kommer att övermannas och dödas. Stridsledningen avslår hans begäran utan motivering.

OCH JORDEN FÄRGAS RÖD är en roman som skildrar krigets brutalitet, politikernas svek, diplomatins hjälplöshet och ett land i spillror. Men det är samtidigt en berättelse om det allmänmänskliga - om kärlek, åtrå, hopp och rädsla. Om kampen för att finna tro, se ett ljus i mörkret och framför allt - att överleva.

Utdrag ur boken:
Nu kommer kriget att fortsätta i evigheter.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Och jorden färgas röd :
2015-05-08 18:35
Det är en skrämmande verklighetstrogen berättelse som fastnar. Krig med all dess fasa och samtidiga väntan på händelseutveckling i form av fiender som kan dyka upp när som helst. Soldaternas ibland råa språk som ett försök att dölja den ständiga rädslan. Civilbefolkning som angrips och dödas. Det är en kraftfull roman där författaren själv varit med i Vietnamkriget. Kanske är det detta som gör att den sjuder av liv. Krig är fruktansvärt och kräver mängder av offer till ett mycket högt pris.
Betyg 4
Liknande böcker:
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne
Silvretsrike
 C. Iggulden