bokrecensioner boktips

Vad gör jag här?

Författare: Bruce Chatwin
Genre: Reseskildringar
Ämnesord: filosofi, politik, historia
ISBN: 9176089126


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

När den engelske författaren Bruce Chatwin dog i början av 1989 hade han just färdigställt manuskriptet till Vad gör jag här. Boken, som gavs ut postumt innehåller ett personligt urval från åren 1972-1988: reseskildringar, porträtt av människor han mött, artiklar och historier. Här finns många goda exempel på Chatwins lakoniska, exakta prosa, hans skarpa iakttagelseförmåga och imponerande kunskapsbredd och hans kärlek till det sällsamma. Tonfallet är omisskännligt chatwinskt antingen han skriver om en dramatisk kuppnatt i Benin, algeriska invandrare i Frankrike eller beskriver sina testunder med Indira Gandhi och samtal med personligheter som Andre Malraux och Nadesjda Mandelstam.

Bruce Chatwin ansåg sig vara född nomad och drömde om att bli författare. Efter en lysande men kort karriär som impressionistexpert hos Sotheby's i London kunde hans dröm förverkligas. Det blev många resor - ofta till exotiska platser i civilisationens utmarker - och sex böcker, romaner och reseberättelser som I Patagonien och Drömspår. Därutöver mängder av reportage, artiklar, korta prosastycken för tidningar och tidskrifter. För Bruce Chatwin fanns inga genregränser.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vad gör jag här? :
2004-08-09 15:38
Bruce Chatwins bok “Vad gör jag här?” är en novell/artikelsamling fyllda av betraktelser från jordens alla hörn. Intervjuer med historiskt framstående personer varvas med vanliga människors iakttagelser blandat med Chatwins egna iakttagelser och synpunkter. På många sätt är flertalet av artiklarna vanliga reseskildringar där platser och dess historia varvas med mänskliga möten. Dock är det knappast de kända platserna som skall utforskas utan snarare något exotiskt rykte – så som vargmannen eller snömannen – som måste undersökas och på vägen stöter vi på udda personligheter och annorlunda miljöer. Framställningar är fyllda av tillsyns irrelevanta fakta – av kuriosa karaktär - om platser och personer.

Chatwin förmedlar också ett förhållningssätt till livet och resandet i sina böcker. Exakt vad som gör hans böcker speciella är svårt att peka på. Vagabond livet, upplevelserna vid de personliga mötena och intresset för de små detaljerna i livet utan att förlora de stora perspektiven känns som vitala delar i hans berättelser. All den till syns irrelevanta informationen som finns i flertalet historierna känns också efter ett tag ganska relevanta ur perspektivet: om man inte vet vad man ska kan man ej heller veta vilken information som är relevant.

Chatwins böcker är ytterst inspirerande att läsa inför en långresa. För att verkligen uppleva de nya platserna måste man verkligen ta tid till att träffa vanliga människor och lyssna på deras upplevelser och berättelser. En resa är inte (enbart) en massa sevärdheter på en lista utan skapas i mötet med andra människor under resans gång.

”Vad gör jag här?”, liksom Chatwins bok ”I Patagonien”, kan varmt rekommenderas till alla som vill drömma sig bort eller kanske rent av planerar en långresa.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Vad gör jag här?
Liknande böcker:
Så gick det till
 R. Dawkins
Om pedagogik
 I. Kant
Fiskarens barn
 V. Österman
Om moralens härstamning
 F. Nietzsche
Terrorns rike
 C. Schiøtz Wibye