bokrecensioner boktips

Kafkapaviljongen

Författare: Tony Samuelsson
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, politik, historia, kultur
Utgivningsår: 2014
ISBN: 9789146225249


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Kafkapaviljongen är en kontrafaktisk idéroman, en fri fantasi, som liksom den kritikerrosade Jag var en arier (2009) skildrar ett Sverige efter att Tyskland vunnit andra världskriget. I centrum står författaren och motståndsmannen Sigge Eriksson, som vi följer, dels på fyrtiotalet efter krigsslut och nazistiskt maktövertagande, dels på sjuttiotalet då Sigge, nu upphöjd intellektuell, ingår i en nazistyrd kulturelit dit han motvilligt intvingats. Tony Samuelsson borrar här ännu djupare och ställer obekväma frågor om fascismens människoförakt och litteraturen som både ljusspridare och blind verklighetsflykt. Det handlar om ondska och förtryck, om underjordiska motståndsströmningar, om terrordåd. Om förnekelse och människors underliggande försvars- och överlevnadsmekanismer. Men framför allt: en tro - från såväl maktens som från motståndets håll - på kulturen, och litteraturen specifikt, som den starkaste av påverkande krafter.
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kafkapaviljongen :
2014-06-28 12:16
Den här boken handlar om Sverige efter andra världskriget, efter det att Tyskland har vunnit kriget!
Just precis. Författaren har skrivit om historien och försökt att beskriva vår historia om Tyskland vunnit i stället för de allierade.
Detta gör han på ett strålande sätt. Vi får uppleva ett mörkt Sverige, fyllt med nationalsocialistiska pålagor och krav. Emellanåt förlorar man sig så långt in i boken, så att det är en glädje att "vakna upp" och förstå den demokrati, som vi har runt om oss nu.
Boken är mycket bra skriven. Den är fantastiskt intressant och, som någon skrev: "ironiskt aktuell".
Läs den! Den är mäktig, men bra!
Betyg 5
Liknande böcker:
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Silvretsrike
 C. Iggulden
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken