bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Den svarte nazisten: E..
Liknande böcker:
The Dump
 P. Arninge
Tonåring i Hitlers död..
 B. Grünfeld

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerEXTREMISTER människor bakom attentaten

 
Författare: Magnus Sandelin
Genre: Dokumentär
Ämnesord: krig, politik
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789137139029
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsenAlltid återbäring

Möt de politiska fundamentalisterna - människorna bakom dåden

Hösten 2004 drabbas flera städer i Mellansverige av en omfattande vandaliseringsvåg. En sen kväll griper polisen några ungdomar i en bil, fullastad med verktyg och stenar. Hemma hos en av de gripna finner man en instruktion till hur man startar en revolution i Sverige. Första steget är att knäcka välfärdsstaten genom skadegörelse av skolor, daghem, sjukhus och andra allmänna inrättningar, för att i ett senare skede kunna påbörja avrättningar av personer med nyckelpositioner i samhället. De gripna har kopplingar till den nazistiska rörelsen.

En natt i december 2005 attackeras en vallokal i Kista utanför Stockholm med brandbomber. Vallokalen används av exilirakier som ska delta i det irakiska parlamentsvalet. I en kommuniké tar några som påstår sig utgöra en svensk gren av al Qaida på sig attentatet och hotar samtidigt med nya dåd. En omfattande polisinsats leder fram till tre unga svenska män utan kopplingar till al Qaida men inspirerade av den militanta islamistiska rörelsen.

I februari 2006 hittar personalen på en McDonald's-restaurang i Nyköping en brandbomb gömd ovanför taket i en av toaletterna. Polisen konstaterar att det bara är ett tekniskt fel som gjort att den inte detonerat. I ett pressmeddelande tar en militant vänstergrupp på sig attentatsförsöket och skriver att avsikten var att döda så många som möjligt. Två unga män med vänsterextrema sympatier grips några dagar senare.

Tre uppmärksammade händelser i Sverige de senaste åren. Händelser där människor på olika sätt använt våld i politiskt syfte men utgått från skilda ideologier för att motivera sitt handlande. Vilka är attentatsmännen och vad säger de själva om sin syn på samhället och den självpåtagna rätten att begå övergrepp i ideologins namn? Vad är det som förenar de extrema rörelserna? Och vilken inställning har omgivningen till extremgrupper av olika politiska kulörer?

Extremister tar upp en av de mest brännande frågorna i samhällsdebatten, den om politisk fundamentalism. I boken intervjuas de flesta av personerna bakom de uppmärksammade attentaten.


Medelbetyg: 2 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av EXTREMISTER människor bakom attentaten :


bonadea 2014-05-22 19:47
Det var intressant dokumentär roman om svenska extremister, men texten var för mycket torr fakta. Magnus Sandelin har bra innehåll men skriver tråkigt då trots ett intressant ämne blir inte boken bättre än en stark 2.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till EXTREMISTER människor bakom attentaten


  Köp boken som film på cdon: