bokrecensioner boktips

Snöjungfrun

Författare: Leena Lehtolainen
Genre: Deckare


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Rosberga gård, en fristad för kvinnor. De söker sig hit för att få tid för sig själva. Ingen man släpps innanför porten. Runtomkring brer skogen ut sig, snötyngd och tyst. Under en tät gran syns ett stycke rosa satäng fladdra för vinden … och en kvinnas kropp. Gårdens ägare är död, sannolikt mördad.
Hur har våldet kunnat nästla sig in på Rosberga? Har det trots allt funnits manliga besökare – eller är mördaren en kvinna? Kom det onda inifrån?
Maria Kallio, en ung kvinnlig polis, får hand om fallet. Snart är hon mitt uppe i en intrikat mordutredning som tvingar henne att konfronteras med frågor om sexualitet och graviditet, om fysiskt och psykiskt våld. Hon värjer sig men blir allt mer personligt involverad, som människa, som kvinna. Så inträffar ännu ett mord, brutalt, sinnessjukt …

Finlands svar på Anne Holt heter Leena Lehtolainen. Med sina romaner om den unga polisen Maria Kallio – självständig, tuff och sårbar – har hon snabbt blivit den mest lysande stjärnan på krim-himlen. Hennes popularitet tycks inte känna några gränser och böckerna säljs i stora upplagor. Nu kommer hon äntligen ut på svenska.

Medelbetyg: 2,5 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Snöjungfrun :
2004-07-31 22:01
Detta är nog den första bok någonsin jag läser av en finsk författare. Jag måste medge att jag hade lite svårt för att hålla isär de finska namnen som ibland ter sig lika för mig. (Pentti och Perkki etc.) Översättaren gjorde det inte heller så lätt för oss läsare. Vid ett tillfälle så beskriver man en man som "har fått det hemska öknamnet XXXX". Här står ett finskt namn skrivet och översättaren har inte brytt sig om att översätta det till svenska eller skriva en förklarande asterisk. Dåligt!!!

När det gäller handlingen så gick det lite långsamt fram. Upplösningen var i och för sig bra men jag kom aldrig huvudrollsinnehavaren in på livet. Hon beskrevs inte på ett sådant sätt att jag kunde sympatisera med henne.

Nja, jag vet inte om jag kommer att läsa fler böcker i den här serien. Boken var inte dålig men den lockade inte till mer läsning heller.
Betyg 3
2004-08-01 09:57
En ok deckare. Inte superbra och superspännande, men man sitter inte heller och gäspar. Maria Kallio är lite speciell som person, det är väl kanske inte "meningen" att man alltid ska sympatisera med huvudpersonen. Jag tycker ändå att det ska bli kul att följa henne i fler böcker. Förutom den här boken har jag också läst Dödsspiralen i samma serie.

Jag tycker att det är kul med lite annorlunda miljöer, jag har läst ytterst få deckare som utspelar sig i Finland. Jag tänkte inte så mycket på översättningen, förutom att det ibland förekommer en del finlandssvenska uttryck som inte är så vanliga i rikssvenska.
Betyg 3
2005-02-17 15:42
Berättad med ett något "eget", egendomligt, språk. Jag får känslan av att den här boken egentligen inte var tänkt som en deckare.
Betyg 1
2006-09-04 01:53
Jag gillar Lehtolainens deckare och har läst alla som finns på svenska. Tyvärr har inte de första fyra böckerna med Maria Kallio översatts.

Huvudpersonen Maria är visserligen odrägligt macho och tar onödiga risker. Men hon förändras och jag tycker man får en trovärdig bild av hur det kan vara att vara kvinnlig chef bland mer el mindre macho män.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Snöjungfrun
Liknande böcker:
I vallmons tid
 I. Oker-Blom
En familjetragedi
 M. Edvardsson
Perry Mason och fallet..
 E. Stanley Gardner
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödligt giftig
 M. Edling
Kvinnan i hytt 10
 R. Ware
Som vi lekte
 N. Schulman
Mord i arv
 M. Erskine
Oskuld och oleander
 K. Bergman
Samma Författare: