bokrecensioner boktips

Barnbruden

Författare: Anna Laestadius Larsson
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2013
ISBN: 9789164203946


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det är juni 1774 och det kungliga linjeskeppet Sofia Albertina närmar sig Sveriges kust efter en orolig färd över Östersjön. Ombord finns Hedvig Elisabeth Charlotta, femton år gammal och den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia. Där finns också den omsvärmade adelsfröken Sophie von Fersen, som tyst förbannar sin mor som tvingat med henne på resan. Hon vill inte passa upp på en trilskande tysk barnrumpa, i tankarna är hon på bal i prins Fredriks armar. I Stockholm förbereder Gustav III och hans hov ett ståtligt mottagande av den blivande prinsessan. Förväntningarna på henne är höga, hon ska gifta sig med kungens bror Karl och skänka landet den tronarvinge man så länge väntat på. Och långt under slottets vackra paradvåningar vaknar Pottungen den stumma flickan som tar hand om andras skit.
Barnbruden är romanen om de unga kvinnorna vid Gustav III:s hov. Det är en berättelse om vänskap, svek, maktlystnad och frihetstörst.
Medelbetyg: 3,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Barnbruden :
2013-12-20 13:51
Intresserad av hovlivet under Gustavs dagar? Då kan jag varmt rekommendera denna roman, som bygger på verkliga händelser.Den första i en trilogi. Här avhandlas åren 1774-1778. Omslaget missleder: Väldigt lite romans, men dessto mer av tvångsgifte, våldtäkt och hygieniskt snusk. Allt skrivet ur kvinnoperspektiv. De fattiga har det för djävligt och ingen bryr sig. Nej det var inte bättre förr!
Betyg 4
2014-07-30 12:05
Den här boken handlar om Charlotta, den blivande kungen Karl XIII:s hustru. Hon kommer till Sverige som 15-årig brud 1774 och tvingas gifta sig med Gustav III:s lättfotade och ständigt kvinnojagande bror.
Boken är en fin skildring av hovlivet i Stockholm under 1700-talet med alla dess intriger. Dessutom skildras människorna på samhällets botten på ett bra sätt.
Min stora invändning är att författaren tar sig för stora friheter med att förändra och göra om verkligheten. Boken är en skönlitterär skapelse, och där har författaren full rätt att skapa sin egen verklighet, det respekterar jag fullt ut. Däremot tycker jag att Laestadius Larsson tar sig lite för stora friheter.
Läs själv boken och ta ställning. Den är lättläst och charmerande skriven.
Liknande böcker:
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm