bokrecensioner boktips

491

Författare: Lars Görling
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, mat, hälsa, musik, psykologi, ungdom, sex, homosexualitet, våld. stöld
ISBN: 9789188144492


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Romanen ställde till skandal på 1960-talet.
491 är en klassiker av en mytomspunnen författare, Lars Görling. Vigot Sjömans filmatisering av boken, med Lena Nyman, väckte på 60-talet skandal.
Bokens titel, 491, är ett citat från Bibeln: ”Man ska förlåta inte sju gånger utan sjuttio gånger sju”.

Miljön är centrala Stockholm på 50-talet. Socialtjänsten hyr en våning i Klarakvarteren, i ett gammalt hus. Där bor, med vårdpersonal, några tonåringar som påbörjat sin kriminella bana, den tidens ”värstingar”. Berättelsen börjar bedrägligt lugnt med att lägenheten och dess boende presenteras. Så stegras tempot. Ynglingarna tar initiativ till allt våldsammare händelser. Det stjäls bilar, blir hårda ord, meningslöst våld och ett par skakande sexuella händelser. Verksamheten för tonåringarna utmynnar i ren anarki.
Lars Görlings bok är stark läsning, ungdomlig och utmanande. Hans ambition är att förstå vad som händer. Det är en generationsroman, en klassiker i svensk litteratur, som i vår tid känns skrämmande aktuell.

Utdrag ur boken:
- Det är rätt! skrek Pyret. Sparka honom på kuken så att han inte kan knulla längre.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av 491 :
2013-09-18 09:47
Det var intressant att ta del av den här mycket omdiskuterade boken. Den mest uttalade huvudpersonen är Nisse som genom sitt sätt verkar vilja hitta någon som sätter gränser. Men inte ens assistenten på boendet klarar av detta hur mycket än Nisse provocerar. T.o.m inspektörern låter allt vara glömt efter att ha förgripit sig på några pojkar. Boken beskriver en värld där det förekommer en hel del sprit, sex och stölder. Jag kan mycket väl tänka mig varför den ansågs alltför utmanande på 1960-talet då mycket saker fanns som sopades under mattan och gömdes undan.
2018-06-14 09:41
En jätte bra bok som tar upp samhällsproblemet med problem ungdomar 60 tals Sverige. Då jag själv arbetar med detta idag är boken extra intressan. Lars Görling har lyckats fånga den råa miljön och jargongen som finns bland ungdomar, en tung och bra bok.
Betyg 4
Liknande böcker:
Att spegla sig i någon..
 H. Österlund
En tid för mirakel
 K. Thompson Walker
Livet kan börja
 S. OFlanagan
Djungelrummet
 C. Möller
Jackie
 A. Swärd
Skuggan blir kortare
 D. Edqvist
Skuggan blir kortare
 D. Edqvist
Skuggan blir kortare
 D. Edqvist
Skuggan blir kortare
 D. Edqvist
Onanisterna
 P. Lundberg