bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Ostende
Liknande böcker:
Morianerna
 J. Ekström
Rika barn leka häst
 U. Trenter
Miss Pym ingriper
 J. Tey
Inga fler hemligheter
 E. Brunn
Fruktans hus
 M. Ahlstedt
Christine Falls
 B. Black
Surbrunnsgåtan
 K. Pettersson
Saknad, förmodad död
 S. Steiner
En högre rättvisa
 . Hjorth
Dvalan
 C. Grebe

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerTala efter pipet

 
Författare: Eva Mattsson
Genre: Deckare
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Socialsekreteraren Maja Sallin har sedan länge slutat lyssna av sin telefon. I mappar och arkiv växer högar med klagomål och utredningar som ingen hinner med. En het sommardag hittas hon mördad på sin arbetsplats. Under dagarna före semestern hade hon träffat minst tio klienter av vilka flera varit omvittnat aggressiva. Är mördaren en av dem?

Ett stort polisuppbåd drar igång och tidningarna skriver upphetsat om sossmordet. En som gör efterforskningar på egen hand är Evabritta Nylander, nyligen pensionerad psykolog och utredare, som flyttat från Stockholm till en villa i den lilla staden Selsjö med sin man. Just när tidningarna börjat skriva om mordet hittar hon av en händelse i förrådet en dagbok i en kartong som skall hämtas av de förra ägarna. Dagboken innehåller förtvivlade anteckningar om fostersonen Stenåke, som hamnat alldeles snett, och om familjens kontakter med de sociala myndigheterna, bl.a. med Maja Sallin. Familjen har känt sig stå helt ensam med sina problem. I den lilla staden utpekas Stenåke som en av de misstänkta.

Genom polisens jakt på gärningsmannen och Evabrittas privata kartläggning av vad som hänt med fallet Stenåke speglas ett Sverige i skiftet mellan två årtusenden, en tid av sanslösa besparingar inom hemtjänst, barn- och ungdomsvård och skola. Nya svajiga koncept testas på Selsjö socialbyrå: klienter kallas för kunder och verksamheter läggs ut på entreprenad. Utarbetade chefer säger upp sig, konferenser och krismöten avlöser varandra.

Eva Mattssons bok är inte bara en spännande kriminalroman utan lika mycket en samhällskritisk, satirisk, stundom dråplig granskning av en stad där klassklyftorna ökat drastiskt och där de styrande tappat greppet.

Medelbetyg: 2 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Tala efter pipet :


sundin 2004-07-22 15:04
En urusel bok som är dåligt skriven. Jag trodde att den skulle vara spännande eftersom den handlar om en socialsekreterare som blir mördad, jag jobbade själv som soc.sekr då. Men nej, det var inget i boken som tilltalade mig. Det är ett under att ett bokförlaget Albert Bonniers valt att ge ut boken.
Betyg 1

BlommigaBarbro 2017-09-18 23:11
Den avskydda socialsekreteraren Maja Sallin mördas och människorna i samhället Selsjö debatterar vilt orsakerna kring varför hon mördats och vem som kan vara mördaren. Under tiden börjar den nyinflyttade Eva-Britta tillsammans med sin goda vän och tillika mentor Louise att forska kring fallet om fostersonen StenÅke som bodde hos den familj som tidigare ägde huset där Eva-Britta med maken Rune nu bor. Maja Sallin hade gått hårt åt familjen och Stenåke ansågs som en allmän plåga i samhället. Kan det ha något form av samband med mordet?
Boken är välskriven och sättet som den är skriven på påminner till viss del om Aino Trosells sätt att skriva. Karaktärerna är dessutom bra. Tyvärr berör inte handlingen mig särskilt mycket och när jag väl läst ut den kan jag lätt konstatera att jag troligtvis glömt det mesta inom en veckas tid.
Men en 3:a i betyget är absolut boken värd!
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Tala efter pipet


  Köp boken som film på cdon: